Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Ενέργειας (IEA) απηύθυνε νέα έκκληση για την επίτευξη παγκόσμιας συμφωνίας...

Σε τροχιά επικίνδυνης υπερθέρμανσης

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Ενέργειας (IEA) απηύθυνε νέα έκκληση για την επίτευξη παγκόσμιας συμφωνίας με στόχο την ανάσχεση της κλιματικής αλλαγής, προειδοποιώντας ότι εάν δεν αναληφθεί δράση, η Γη θα βρεθεί σε τροχιά επικίνδυνης υπερθέρμανσης.

Ο επικεφαλής οικονομολόγος του οργανισμού Φατίχ Μπιρόλ, βασικός συντάκτης της νέας έκθεσής του, προειδοποίησε ότι ακόμη κι αν μια διεθνής συμφωνία εφαρμοστεί το 2020, όπως προβλέπεται, θα είναι πολύ αργά για να αποφευχθεί ο περιορισμός της ανόδου της παγκόσμιας θερμοκρασίας στους 2 βαθμούς Κελσίου. Τόνισε ότι οι κυβερνήσεις θα πρέπει να υιοθετήσουν το συντομότερο δυνατό συγκεκριμένα μέτρα για τον περιορισμό των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

«Η έκθεση δείχνει ότι ο δρόμος, τον οποίο ακολουθούμε αυτή τη στιγμή, είναι πολύ πιθανό να οδηγήσει σε μια αύξηση της θερμοκρασίας κατά 3,6 έως 5,3 βαθμούς Κελσίου», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η επικεφαλής του IEA Μαρία φαν ντερ Χέφεν. Επιστήμονες έχουν προειδοποιήσει ότι μια άνοδος μεγαλύτερη των 2 βαθμών Κελσίου, θα μπορούσε να έχει καταστροφικές συνέπειες για το περιβάλλον, αυξάνοντας για παράδειγμα τη συχνότητα ακραίων καιρικών φαινομένων.

Σύμφωνα με τη νέα έκθεση, οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου που συνδέονται με την παραγωγή ενέργειας αυξήθηκαν κατά 1,4% πέρυσι, φθάνοντας σε επίπεδα-ρεκόρ. Όπως επισημαίνει η φαν ντερ Χέφεν, ωστόσο, «η έκθεση διαπιστώνει επίσης ότι μπορούν να γίνουν πολλά για την αντιμετώπιση των εκπομπών του ενεργειακού κλάδου χωρίς να τεθεί σε κίνδυνο η οικονομική ανάπτυξη, κάτι που ανησυχεί ιδιαίτερα πολλές κυβερνήσεις».

Στις προτάσεις του IEA περιλαμβάνεται η λήψη μέτρων με στόχο τη βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας, ο περιορισμός της χρήσης μονάδων ηλεκτροπαραγωγής από άνθρακα, η μείωση των εκπομπών μεθανίου από πετρέλαιο και φυσικό αέριο και η κατάργηση των επιδοτήσεων για χρήση ορυκτών καυσίμων.

«Η ταχεία και ευρεία εφαρμογή [των μέτρων] θα μπορούσε να λειτουργήσει ως γέφυρα για την ανάληψη δράσης, κερδίζοντάς μας χρόνο καθώς οι διεθνείς συνομιλίες για το κλίμα συνεχίζονται», δήλωσε ο Μπιρόλ.