Τρύγος 2014: Η παραγωγή σταφυλιών σε Ηράκλειο-Πάρος-Ζάκυνθος

Τρύγος 2014: Η παραγωγή σταφυλιών σε Ηράκλειο-Πάρος-Ζάκυνθος

Ηράκλειο

Η παραγωγή του 2014 ήταν αρκετά μειωμένη σε σχέση με την παραγωγή του 2013. Εξ’ αιτίας των ιδιόμορφων καιρικών συνθηκών που επικράτησαν στο νησί, η ωρίμαση σε κάποιες περιοχές μπλοκαρίστηκε με το θερμοκρασιακό στρες, αλλά και με τους ισχυρούς ανέμους προκλήθηκαν ισχυρές αποφυλλώσεις δεδομένα που δικαιολογούν την μείωση της παράγωγης.

Το καλοκαίρι χαρακτηρίστηκε ήπιο χωρίς έντονους καύσωνες με συχνούς ανέμους καθ’ όλη την διάρκειά του, με εξαίρεση κάποιες μέρες στα τέλη Αυγούστου όπου και οι όψιμες βροχές σπάνιες για το νομό καλλιέργησαν μια ανασφάλεια αναφορικά με την ποιότητα. Όξινη σήψη δεν παρατηρήθηκε και ο τρύγος ολοκληρώθηκε ομαλά.

Η διακύμανση του σακχαρικού τίτλου από 10,5 έως 14,5 Be, ανάλογα με την ποικιλία και την περιοχή.

 

Πάρος

Σε αντίθεση με τις περισσότερες περιοχές της Ελλάδας ο τρύγος στην Πάρο ήταν πρώιμος εξ’ αιτίας των μειωμένων βροχοπτώσεων και της παρατεταμένης ανομβρίας στο νησί.

Οι καιρικές συνθήκες επηρέασαν και τον όγκο παραγωγής ο οποίος μειώθηκε κατά 30%.

Το ξηροθερμικό κλίμα του νησιού δεν επέφερε την ανάγκη παρεμβάσεων για ασθένειες, για τον λόγο αυτό από άποψη υγείας των φυτών δεν παρατηρήθηκαν ασθένειες.

Εκτός από την μείωση της παραγωγής η ποιότητα των σταφυλιών κρίνεται πολύ καλή με καλή φαινολική ωρίμαση για τα κόκκινα.

 

Ζάκυνθος

Για το νησί της Ζακύνθου, τα φετινά αποτελέσματα της συγκομιδής είναι πολύ ικανοποιητικά.

Οι κλιματικές συνθήκες κύλησαν ομαλά με περιόδους καλοκαιρίας χωρίς υψηλές θερμοκρασίες το καλοκαίρι και ενδιάμεσα λίγες βροχοπτώσεις οι οποίες βοήθησαν τα σταφύλια να αναπτύξουν ελάχιστο σακχαρικό τίτλο στα 11,5 μπωμέ και οξύτητες κυμαινόμενες από 4,5 έως 6. Ασθένειες δεν πρόσβαλαν τα κλήματα και τα σταφύλια και ο όγκος της παραγωγής ήταν αυξημένος κατά 20%.

Σαν αποτέλεσμα των συνθηκών αυτών, τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά των οίνων είναι ιδιαίτερα καλά με παραγωγή αρωμάτων αλλά και ισορροπημένων χαρακτηριστικών στο στόμα με ελάχιστο αλκοολικό βαθμό 11.8 και ανώτερο 13,5. Οι τιμές των σταφυλιών διατηρήθηκαν στα περσινά επίπεδα.