H τσιπούρα και το λαβράκι είναι το ελληνικό προϊόν διατροφής με τη μεγαλύτερη εξωστρέφεια, καθώς η αξία των εξαγωγών το 2012...

Η Ελλάδα κρατά την πρωτιά σε τσιπούρα-λαβράκι

Η Ελλάδα συνεχίζει και κατέχει την πρώτη θέση στην παγκόσμια παραγωγή τσιπούρας και λαβρακιού εδώ και δύο δεκαετίες και παραμένει και το 2013 πρώτη με σημαντική διαφορά από τη δεύτερη παραγωγική χώρα Τουρκία, τονίζει σε ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος Ελληνικών Θαλασσοκαλλιεργειών..

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έγκυρης Νορβηγικής εταιρείας Kontali Analyse το 2013 η συνολική παραγωγή της Ελλάδας ανέρχεται στους 123.000 τόνους, ενώ η παραγωγή της Τουρκίας στους 94.000 τόνους, γεγονός που ανατρέπει το πρόσφατο δημοσίευμα των Financial Times που εμφάνιζε την Ελλάδα να υποχωρεί κατά 7% δηλαδή στους 94.000 τόνους, και την παραγωγή της Τουρκίας να αυξάνει κατά 12% και να ανέρχεται στους 108.000 τόνους. Να σημειωθεί, πάντως, ότι το δημοσίευμα των FT επικαλείται στοιχεία του FAO.

Οπως αναφέρει η ανακοίνωση του ΣΕΘ, η τσιπούρα και το λαβράκι είναι το ελληνικό προϊόν διατροφής με τη μεγαλύτερη εξωστρέφεια, καθώς η αξία των εξαγωγών το 2012 ξεπέρασε τα 400 εκατομμύρια ευρώ. Κάθε εβδομάδα εξάγονται περίπου 2000 τόνους φρέσκια ελληνική τσιπούρα και λαβράκι οδικώς και αεροπορικώς σε περισσότερες από 30 χώρες ανά τον κόσμο.