Τυνησία: 2η θέση στην κατάταξη των ελαιοπαραγωγών χωρών – 400% αύξηση παραγωγής!

Τυνησία: 2η θέση στην κατάταξη των ελαιοπαραγωγών χωρών – 400% αύξηση παραγωγής!

Τέσσερις φορές πάνω σε σύγκριση με πέρσι ήταν η φετινή παραγωγή ελαιολάδου στην Τυνησία, σύμφωνα με σχετικά στοιχεία.

Με βάση αυτά τα στοιχεία η χώρα έσπασε το ρεκόρ παραγωγής των 280.000-300.000 τόνων ελαιολάδου, τοποθετώντας τη χώρα στην δεύτερη θέση στην κατάταξη των ελαιοπαραγωγών χωρών, για το καλλιεργητικό έτος 2014-2015 και για πρώτη φορά στα χρονικά.

Σε αντίθεση με την περσινή χαμηλή της παραγωγή που είχε φτάσει μόλις τους 70.000 τόνους, η Τυνησία φέτος παρουσίασε αύξηση της τάξης του 400%, ωστόσο παραμένει δεύτερη μετά την Ισπανία η οποία, αν και είχε σημαντικά χαμηλότερη παραγωγή φέτος, παραμένει πρώτη στην κατάταξη με ύψος παραγωγής τους 600.000 τόνους ελαιολάδου.

Παρόλο που η Τυνησία είναι πλέον μία σημαντική ελαιοπαραγωγός χώρα, μόνο ένα μικρό ποσοστό του ελαιολάδου που παράγει καταναλώνεται από τον πληθυσμό της, ο οποίος χρησιμοποιεί άλλα έλαια σύμφωνα με τις παραδοσιακές μαγειρικές του συνήθειες.

Περίπου το 60-70% της παραγωγής ελαιολάδου της Τυνησίας, εξάγεται στην Ε.Ε., κυρίως στην Ισπανία και την Ιταλία. Ωστόσο, το τυνησιακό ελαιόλαδο εξάγεται και σε ακόμα 60 ξένες αγορές ανά τον κόσμο, μεταξύ των οποίων οι Η.Π.Α., ο Καναδάς, η Γαλλία, η Ρωσία, η Κίνα και ορισμένες αραβικές χώρες και μάλιστα κάτω από 80 διαφορετικά μπραντς. Οι εξαγωγές ελαιολάδου της Τυνησίας αποτελούν το 40% των εξαγωγών της σε αγροτικά προϊόντα και το 10% των συνολικών της εξαγωγών.

Διαβάστε επίσης:

Ολοκληρωμένη Φυτοπροστασία της Ελιάς

Πως επηρεάζει η θερμοκρασία την καλλιέργεια της ελιάς