Υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης του ιού Ebola μέσω της τροφικής αλυσίδας;

Υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης του ιού Ebola μέσω της τροφικής αλυσίδας;

Κρούσματα του ιού Έμπολα (ZEBOV) έχουν αναφερθεί από το 1976 έως τις 11 Μαρτίου 2015, σε εννέα χώρες της Αφρικής: Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, Δημοκρατία του Κονγκό, Γκαμπόν, Γουινέα, Λιβερία, Μαλί, τη Νιγηρία, τη Σιέρα Λεόνε και τη Σενεγάλη. Μεγάλη ποικιλία τροφίμων εισάγεται στην ΕΕ από αυτές τις εννέα χώρες της Αφρικής. Οι ποσότητες των εισαγωγών είναι υψηλότερες για τις κατηγορίες «καφές, τσάι, κακάο, μπαχαρικά, υλικά κατασκευών», ακολουθούμενες από τα «λαχανικά και φρούτα» και στη συνέχεια «ψάρια, καρκινοειδή, μαλάκια και υδρόβια ασπόνδυλα και τα παρασκευάσματά τους».

Η έκθεση αξιολόγησης της Eυρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA), η οποία δημοσιεύτηκε στις 18 Μαρτίου 2015, αποτελεί το δεύτερο μέρος της αξιολόγησης που αφορά στον κίνδυνο μετάδοσης του ιού Ebola μέσω της τροφικής αλυσίδας σε πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ).

Σημειώνεται ότι δεν έχουν εντοπιστεί ποτέ ανθρώπινα κρούσματα του ιού Έμπολα σε οποιαδήποτε από τις επιδημικές εκρήξεις που οφειλόταν σε τρόφιμα. Επίσης, δεν υπάρχουν στοιχεία τροφικής μετάδοσης του ιού Έμπολα (ZEBOV) στους πολίτες της ΕΕ.

Αλλά… πολύ μεγάλη η αβεβαιότητα

Λόγω της έλλειψης δεδομένων και γνώσης, η οποία οδηγεί σε πολύ μεγάλη αβεβαιότητα, δεν είναι δυνατόν να ποσοτικοποιηθεί ο κίνδυνος τροφικής μετάδοσης του  ιού Έμπολα που προέρχεται από την κατανάλωση αυτών των εισαγόμενων τροφίμων, ή αν στην πραγματικότητα  αυτός ο τρόπος μετάδοσης θα μπορούσε να συμβεί.

Η απαραίτητη ακολουθία των γεγονότων ώστε να υπάρχει πιθανότητα κινδύνου περιλαμβάνει πολλά εμπόδια, όπως:

  • η ωμή τροφή που πρόκειται να εξαχθεί πρέπει να έχει μολυνθεί με τον ιό στο σημείο προέλευσης
  • τα εισαγόμενα τρόφιμα πρέπει να περιέχουν βιώσιμο ιό όταν φθάνουν στην ΕΕ,
  • τα άτομα πρέπει να εκτίθενται στον ιό μέσω του  χειρισμού και της παρασκευής (και οι δύο πραγματοποιούνται από τους καταναλωτές ή το προσωπικό που χειρίζεται το φαγητό στις κουζίνες αμέσως πριν από την κατανάλωση), καθώς και την κατανάλωση μολυσμένης τροφής και
  • το άτομο χρειάζεται  να μολυνθεί μετά την έκθεση.

Κάθε ένα από αυτά τα βήματα είναι αναγκαία προκειμένου να προκύψει η μόλυνση και η νόσος και κανένα από αυτά δεν έχει τεκμηριωθεί να έχει συμβεί στην πράξη.