Η υπερπαραγωγή ροδάκινων φέρνει μέτρα στήριξης

Να χρησιμοποιούν ελληνικά αγροτικά προϊόντα προτρέπει τα μέλη του ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), αναδεικνύοντας το ζήτημα της υπερπαραγωγής ελληνικού επιτραπέζιου ροδάκινου, η οποία θα συνεχιστεί κατά τη διάρκεια Ιουλίου – Αυγούστου.

Εν μέσω της κορύφωσης της τουριστικής περιόδου, ο ΣΕΤΕ υποστηρίζοντας την αγροτική οικονομία της χώρας, προτρέπει με επιστολή του τα μέλη του στη χρήση επιτραπέζιων ροδάκινων σε όλα τα σημεία εστίασης εντός και εκτός ξενοδοχείων.

Στόχος του ελληνικού τουρισμού παραμένει η στήριξη και η ανάδειξη της ελληνικής γαστρονομίας και των ποιοτικών ελληνικών προϊόντων, τα οποία ενισχύουν την τοπική παραγωγή και δημιουργούν προστιθέμενη αξία στις παρεχόμενες υπηρεσίες του τουρισμού.

…και το ΥΠΑΑΤ στηρίζει τους ροδακινοπαραγωγούς

Στη λήψη μέτρων για τη στήριξη της ελληνικής παραγωγής ροδάκινου και του εισοδήματος των ελλήνων ροδακινοπαραγωγών κατέληξε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠΑΑΤ). Η παρέμβαση αποφασίστηκε καθώς τη φετινή χρονιά οι τιμές ροδάκινου και νεκταρινιού κυμαίνονται από 15 ως 20 λεπτά το κιλό, ποσό που δεν μπορεί να καλύψει ούτε το κόστος της καλλιέργειας.

Το πρόβλημα δεν είναι μόνο ελληνικό. Και στις υπόλοιπες ροδακινοπαραγωγικές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ισπανία, Ιταλία και Γαλλία) καταγράφηκε υπερπαραγωγή, με τις εσωτερικές καταναλώσεις να κυμαίνονται σε μέτρια επίπεδα. Ειδικά όμως για τους έλληνες παραγωγούς, δύσκολο ήταν και το 2013, οπότε είχαν σημειωθεί σοβαρά προβλήματα από χαλάζι και ακαρπία.

Μεταξύ άλλων θα εφαρμοστούν και τα παρακάτω μέτρα στήριξης:

  • Ενεργοποιούνται από τις Ομάδες Παραγωγών ροδάκινων τα μέτρα για την πρόληψη και διαχείριση κρίσεων στην αγορά. Η ηγεσία του υπουργείου θα εγκρίνει άμεσα την αναθεώρηση των επιχειρησιακών προγραμμάτων των Ομάδων Παραγωγών, ώστε να ξεκινήσει με κοινοτική χρηματοδότηση η απόσυρση ροδάκινων από την αγορά στο ποσοστό που ορίζεται από τις κοινοτικές διατάξεις.
  • Το ροδάκινο εντάσσεται στο καθημερινό σιτηρέσιο των μονάδων του Στρατού, της Αεροπορίας και του Πολεμικού Ναυτικού, με απόφαση του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.
  • Σε όλες τις νοσοκομειακές μονάδες της χώρας και στα ιδρύματα αρμοδιότητας του υπουργείου Υγείας εντάσσεται το ροδάκινο στο ημερήσιο σιτηρέσιο.