Υπουργείο Περιβάλλοντος για Θεσσαλία: Εκσυγχρονισμός στις μεθόδους άρδευσης-Όχι στην εκτροπή του Αχελώου

Υπουργείο Περιβάλλοντος για Θεσσαλία: Εκσυγχρονισμός στις μεθόδους άρδευσης-Όχι στην εκτροπή του Αχελώου

Πρόταση επίλυσης του ελλείμματος υδατικών πόρων της Θεσσαλίας  με αποσύνδεση της ενίσχυσης του πρωτογενούς τομέα από την εκτροπή του Αχελώου, ανακοίνωσε ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος, από τη Θεσσαλία.

Στο πλαίσιο της διαβούλευσης των Διαχειριστικών Σχεδίων των υδάτων ο Αν. ΥΠΕΝ παρουσίασε το πλάνο βιώσιμης ανάπτυξης για την περιοχή της Θεσσαλίας, το οποίο περιλαμβάνει ισχυρά έργα υποδομής σε όλη τη Θεσσαλία, υποστήριξη της αγροτικής παραγωγής, αλλαγή του τρόπου άρδευσης με σύγχρονες μεθόδους, εξοικονόμηση και επαναχρησιμοποίηση του νερού και αποκατάσταση των υδατικών πόρων. Παράλληλα απαιτείται εκσυγχρονισμός των αρδευτικών δικτύων, μείωση των απωλειών, σύγχρονες καλλιέργειες, αλλαγή νοοτροπίας και καταναλωτικού μοντέλου και απόρριψη λύσεων, που σε νομικό και περιβαλλοντικό επίπεδο έχουν αποδειχθεί αστήρικτες και μη βιώσιμες.

Ο Θεσσαλικός κάμπος χαρακτηρίζεται εδώ και χρόνια από έλλειψη νερού, αφού έχουν ήδη καταναλωθεί πάνω από 3 δις κυβικά μέτρα μη ανανεώσιμων υδάτων και συνεχίζεται με ρυθμούς περίπου 150 εκ. κυβικών μέτρων ετησίως.

“Θα πρέπει να κοιτάξουμε την κατάσταση κατάματα και να απαντήσουμε στο γιατί τα ποτάμια της Θεσσαλίας στέρεψαν και οι γεωτρήσεις έφτασαν σε βάθος 400 μέτρων και κυρίως γιατί δεν έγινε τίποτα τόσα χρόνια”, είπε χαρακτηριστικά ο Αν. ΥΠΕΝ προσθέτοντας ότι η λύση που προτείνει η Πολιτεία είναι νομικά, περιβαλλοντικά και οικονομικά ασφαλής. Η λύση αυτή έρχεται σε αντίθεση με την ιδέα της εκτροπής του Αχελώου, η οποία θα ήταν επισφαλής στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και στο Συμβούλιο της Επικρατείας, θα δημιουργούσε αντιθέσεις με άλλη Περιφέρεια, ενώ δεν χαρακτηρίζεται από τα στοιχεία της βιωσιμότητας και της αειφορίας.

“Θα πρέπει να συμφωνήσουμε όλοι ότι η μέση αρδευτική κατανάλωση νερού στη Θεσσαλία δεν θα υπερβαίνει τα 450 κυβικά ανά στρέμμα. Εάν λύσουμε αυτό το ζήτημα θα έχουμε λύσει τον πυρήνα του υδατικού προβλήματος”, υπογράμμισε ο Σωκράτης Φάμελλος.  Και συμπλήρωσε: “Δεν τίθεται θέμα ιδεοληψίας ως προς την εκτροπή του Αχελώου, η υποστήριξη αυτής της πρότασης είναι αγκύλωση. Εάν μας ζητούν να ρισκάρουμε τον σχεδιασμό της ανάπτυξης μιας περιοχής, κινούμενοι με επισφάλεια στα όρια της εθνικής και ευρωπαϊκής νομοθεσίας, επιλέγοντας ένα σενάριο που μπορεί να υποθηκεύσει το μέλλον της Θεσσαλίας, λέμε όχι”.

Σημείωσε δε, ότι είναι ευθύνη της πολιτείας να υποστηρίξει την εξεύρεση των πόρων που απαιτούνται για την υλοποίηση του εγχειρήματος, αλλά χρειάζεται συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα,  το οποίο θα δίνει προτεραιότητα στα έργα των τοπικών φραγμάτων και των λιμνοδεξαμενών.