Οζώδης δερματίτιδα: Ξεκινούν οι υποχρεωτικοί εμβολιασμοί

Οζώδης δερματίτιδα: Ξεκινούν οι υποχρεωτικοί εμβολιασμοί

Από την ερχόμενη εβδομάδα και από την Π.Ε. Ιωαννίνων αρχίζει στην Περιφέρεια Ηπείρου ο εμβολιασμός των βοοειδών για την πρόληψη της οζώδους δερματίτιδας.

Οι κτηνοτρόφοι θα πρέπει να έλθουν σε επικοινωνία με τις κατά τόπους κτηνιατρικές υπηρεσίες, προκειμένου να γίνει ο απαραίτητος προγραμματισμός, και παράλληλα να μεριμνήσουν για την ορθή σύνταξη των μητρώων τους.

Η Περιφέρεια Ηπείρου επισημαίνει ότι ο εμβολιασμός είναι υποχρεωτικός και όσοι δεν τον πραγματοποιήσουν θα υποστούν τις προβλεπόμενες κυρώσεις.

Καλεί, δε, τους κτηνοτρόφους να μεταβούν άμεσα στις κτηνιατρικές υπηρεσίες για να προστατεύσουν τις περιουσίες τους.

Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας

Υποχρεωτικός είναι ο εμβολιασμός όλων των βοοειδών και στην Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας, σύμφωνα με ανακοίνωση της Περιφέρειας Θεσσαλίας. Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση «το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων λαμβάνοντας υπόψη τα επιδημιολογικά δεδομένα τα οποία δείχνουν την ανησυχητική εξάπλωση του νοσήματος διαμέσου γειτονικών χωρών, την γεωγραφική θέση της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας και την εγγύτητά της με τις περιοχές που εμφανίζουν εστίες Οζώδους Δερματίτιδας, το αίτημα της Π.Ε. Λάρισας για ένταξη σε πρόγραμμα εμβολιασμού, προχώρησε στον υποχρεωτικό εμβολιασμό των βοοειδών στην Π.Ε. Λάρισας με το ομόλογο, ζωντανό, εξασθενημένο εμβόλιο κατά της Οζώδους Δερματίτιδας με δαπάνη των κτηνοτρόφων.

Τα ζώα κάθε εκμετάλλευσης που εμβολιάζονται θα πρέπει να αναγράφονται στο μητρώο το οποίο πρέπει να έχει μαζί του ο κτηνίατρος και το οποίο εκδίδει η αρμόδια υπηρεσία.

Επισημαίνεται ότι ο εμβολιασμός είναι υποχρεωτικός για όλες τις εκτροφές των βοοειδών στην Π.Ε. Λάρισας και για να είναι αποτελεσματικός θα πρέπει να ολοκληρωθεί σε 2 μήνες.