Οι υψηλές τιμές ελαιολάδου και η στροφή των καταναλωτών σε άλλα φυτικά έλαια

Οι υψηλές τιμές ελαιολάδου και η στροφή των καταναλωτών σε άλλα φυτικά έλαια

Η μεγάλη ξηρασία στην Ισπανία και η επιδρομή εντόμων στην Ιταλία οδήγησαν σε άλμα της τιμής του ελαιολάδου και μάλιστα στο υψηλότερο επίπεδο 6 ετών. Σημειώνεται πως οι δύο εν λόγω χώρες, υπό κανονικές συνθήκες αντιστοιχούν στο 70% της παραγωγής και πλέον οι αναλυτές επισημαίνουν πως η αύξηση της τιμής είναι τόσο έντονη που οι καταναλωτές θα στραφούν σε φθηνότερα υποκατάστατα.
Συγκεκριμένα, το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου (IOC) εκτιμά ότι η παραγωγή μπορεί να μειωθεί κατά 27% τον επόμενο χρόνο.

Οι εξελίξεις αυτές οδήγησαν σε άλμα των τιμών. Η τιμή χονδρικής για το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο βρέθηκε στις 4.282 δολ. ανά τόνο τον προηγούμενο μήνα που είναι και το υψηλότερο επίπεδο από το 2008 σύμφωνα με τα στοιχεία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Ο Βίτο Μαρινέλι, της Rabobank προειδοποιεί πως η αύξηση των τιμών θα πλήξει περαιτέρω την κατανάλωση κυρίως στη Νότια Ευρώπη που είναι και η μεγαλύτερη αγορά για το ελαιόλαδο και πως οι καταναλωτές θα στραφούν σε υποκατάστατα. Οι καλές καιρικές συνθήκες σε άλλα μέρη του κόσμου, ευνοούν αυτή την στροφή. Η τιμή της σόγιας έχει υποχωρήσει κατά 20% φέτος και του φοινικέλαιου κατά 17%.

Ακόμη και το IOC βλέπει μείωση της κατανάλωσης ελαιολάδου κατά 7% το 2015 στα 2,8 εκατ. τόνους. Ειδικότερα για την Ελλάδα, προβλέπεται μείωση της κατανάλωσης κατά 6% στους 160.000 τόνους.