Το βακτήριο που καταστρέφει τα ελαιόδεντρα: Κίνδυνος εξάπλωσης σε ολόκληρη τη Μεσόγειο

Το βακτήριο που καταστρέφει τα ελαιόδεντρα: Κίνδυνος εξάπλωσης σε ολόκληρη τη Μεσόγειο

Ένα βακτήριο μπορεί να πλήξει σοβαρά την παραγωγή ελαιολάδου στη Μεσόγειο έχοντας ήδη αφανίσει ένα εκατομμύριο δέντρα στην Ιταλία.

Η πολύ σοβαρή ασθένεια που έχει ήδη καταστρέψει ένα εκατ. ελαιόδεντρα στην Ιταλία κατευθύνεται τώρα προς την Ισπανία.

Στη περιοχή Απουλία, στη νότια Ιταλία, έχουν αποδεκατιστεί 2,2 εκατ. στρέμματα ελαιώνων από το βακτήριο Xylella fastidiosa, από την πρώτη στιγμή που αναγνωρίστηκε το 2013. Τώρα ειδικοί προειδοποιούν ότι η ασθένεια μπορεί να εξαπλωθεί σε όλη τη Μεσόγειο απειλώντας ελαιώνες σε Ισπανία και Ελλάδα.

Ο Giovanni Melcarne, πρόεδρος ενός συνεταιρισμού στην Ιταλία, αναφέρει: “αν η ασθένεια εξαπλωθεί περισσότερο, όλη η λεκάνη της Μεσογείου απειλείται με μόλυνση” …” Καλούμε τους πολιτικούς να εντείνουν τις προσπάθειες τους σε αυτό που συμβαίνει και να πάρουν άμεσα τις απαραίτητες αποφάσεις“.

Υπάρχει έκκληση να σχηματιστεί κλοιός γύρω από την περιοχή για να εμποδιστεί η εξάπλωση της ασθένειας.

Η Ισπανία παράγει περίπου το 50% του παγκόσμιου ελαιολάδου με το 50% από αυτό να παράγεται στην περιοχή της Ανδαλουσίας. Η τελευταία καλοκαιρινη ξηρασία μείωσε την παραγωγή της Ισπανίας από 1 εκ. σε 700.000 τόνους. Σε συνδυασμό με την ασθενεια των ελαιώνων της Ιταλίας η τιμή του ελαιολάδου θα μπορούσε να εκτοξευθεί παγκοσμίως.