Βέλγιο: Αύξηση παραγωγής και ζήτησης βιολογικών προϊόντων

Βέλγιο: Αύξηση παραγωγής και ζήτησης βιολογικών προϊόντων

Διπλασιασμό της βιολογικής παραγωγής γεωργικών προϊόντων καταγράφεται τα τελευταία οκτώ χρόνια στην περιοχή της Βαλλονίας, στο Βέλγιο, όπως αναφέρεται σε έγγραφο του γραφείου Ο.Ε.Υ. της ελληνικής πρεσβείας στις Βρυξέλλες.

Στην περιοχή της Βαλλονίας, η οποία καταλαμβάνει το νότιο τμήμα του Βελγίου, καλλιεργείται το 90% της συνολικής βιολογικής καλλιέργειας της χώρας.

Η βιολογική παραγωγή διπλασιάστηκε τα τελευταία οκτώ χρόνια και σήμερα αντιπροσωπεύει το 14% όλων των εκμεταλλεύσεων και το 11% του συνόλου της αγροτικής γης. Η ανάπτυξη ήταν ιδιαίτερα έντονη στα λαχανικά (αύξηση κατά 50%) και στα φρούτα (αύξηση κατά 17%).

Η παραγωγή βιολογικού κρέατος διπλασιάστηκε σε μόλις τέσσερα χρόνια, ενώ ο αριθμός των ζώων αυξήθηκε κατά 24% μόνο το 2018, αν και οι επιμέρους τομείς ποικίλλουν ευρέως: τα πουλερικά αυξήθηκαν κατά 35% και οι χοίροι κατά 29%, ενώ τα πρόβατα και οι αγελάδες παρέμειναν αμετάβλητα.

Η αγορά για τα βιολογικά προϊόντα στο Βέλγιο ανέρχεται σήμερα σε 552 εκατ. ευρώ, με αυξημένη ζήτηση, ιδίως στη Βαλλονία, όπου τα βιολογικά προϊόντα διατροφής αντιπροσωπεύουν ποσοστό 4,8% της αγοράς, έναντι 3,2% στη χώρα ως σύνολο.