Βέλγιο: Μια καθαρά εισαγωγική χώρα σε ελαιόλαδο – Οι ελληνικές εξαγωγές

Βέλγιο: Μια καθαρά εισαγωγική χώρα σε ελαιόλαδο – Οι ελληνικές εξαγωγές

Επιμέλεια: ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΕΩΡΓΙΑ

Ελαιόλαδο

Το Βέλγιο, χώρα καθαρά εισαγωγική σε ελαιόλαδο, καλύπτει τις ανάγκες της εσωτερικής ζήτησης με εισαγωγές κυρίως από την Ισπανία και την Ιταλία και σε μικρότερο βαθμό από την Γαλλία, την Ελλάδα και την Τυνησία.

Παρά το γεγονός ότι το ελληνικό ελαιόλαδο αναγνωρίζεται για την ανώτερη ποιότητά του και την υψηλή διατροφική αξία του, και παρ’ όλη τη σχετικά ανταγωνιστική τιμή του, παραδοσιακά ο Βέλγος καταναλωτής προτιμά τα ιταλικά και τα ισπανικά ελαιόλαδα, με τα οποία είναι περισσότερο εξοικειωμένος. Να σημειωθεί ότι οι βελγικές εισαγωγές παρθένου ελαιολάδου από την χώρα μας εμφάνισαν το 2014 μείωση της αξίας τους κατά 11,93% σε σύγκριση με το 2013.

Στην βελγική αγορά ελαιολάδου υπάρχει αφθονία προσφοράς, με αρκετά εξειδικευμένα προϊόντα και στροφή της ζήτησης προς ποιοτικά ελαιόλαδα, και βιολογικής καλλιέργειας, σε προσιτές ωστόσο τιμές.

Ελληνικό ελαιόλαδο

Το ελληνικό ελαιόλαδο διοχετεύεται, κατά το μεγαλύτερο μέρος του, στην ελληνική ομογένεια και τα ελληνικά εστιατόρια του Βελγίου, βασικά μέσω του δικτύου των εισαγωγέων και διανομέων ελληνικών τροφίμων. Πάντως, έχει σημειωθεί τα τελευταία χρόνια μια ελάχιστη αύξηση κατανάλωσης ελληνικού ελαιολάδου από μέρους βελγικών νοικοκυριών, ενώ πέραν του «ελληνικού δικτύου διανομής» ορισμένες ελληνικές εξαγωγικές επιχειρήσεις δραστηριοποιούνται με αρκετή επιτυχία στις βελγικές αλυσίδες διανομής και λιανεμπορίου.

Τα ελληνικά ελαιόλαδα διατίθενται κυρίως στα μεγάλα σουπερμάρκετ (Carrefour, Delhaize), σε κάποια soft discount καταστήματα (Colruyt) και στους εισαγωγείς ελληνικών τροφίμων. Ένα μέρος των παραπάνω σουπερμάρκετ (Delhaize, Colruyt και Makro) εισάγουν μεγάλες ποσότητες ελληνικού ελαιολάδου απευθείας απο Ελλάδα καθώς σε κάποια άλλα (Cora και Match) διακινείται το ελληνικό ελαιόλαδο μέσω των εισαγωγέων ελληνικών προϊόντων.

Τα ισπανικά αλλά ιδίως τα ιταλικά ελαιόλαδα είναι τα μόνα διαθέσιμα στα ράφια των συνοικιακών σούπερ μάρκετ (GB express, Delhaize proxy), των μπακάλικων και των hard discount (Aldi και Lidl), προπαντώς λόγω μεγαλύτερης ποικιλίας των τιμών και καλύτερου marketing αλλά και λόγω της μεγάλης προβολής των ιταλικών προϊόντων, που οφείλεται στην σημαντική ιταλική ομογένεια του Βελγίου.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι σε γενικές γραμμές, παρατηρείται ότι η Ισπανία προτείνει το φθηνότερο ελαιόλαδο στην βελγική αγορά, καθώς οι τιμές των ιταλικών και των ελληνικών ελαίων είναι υψηλότερες.

Μερίδιο βελγικών εισαγωγών ελαιολάδου ανά χώρα (Κατηγορία:«λοιπό παρθένο ελαιόλαδο»*):

  • Ισπανία: 44,89%
  • Ιταλία: 28,71%
  • Γαλλία: 9,25%
  • Τυνησία: 5,20%
  • Πορτογαλία: 4,28%
  • Ολλανδία: 3,03%
  • Ελλάδα: 2,1%
*Η σημαντικότερη κατηγορία βελγικών εισαγωγών ελαιολάδου

Επιτραπέζιες ελιές

ελαιολαδο-ελιες

Στην βασική κατηγορία ελιών που εξάγει η χώρα μας στο Βέλγιο, τις διατηρημένες σε άλμη, η αξία των εξαγωγών μας το 2014 ανήλθε σε 9,81 εκατ. € (αύξηση 11,57% έναντι του 2013) που αντιστοιχεί –σε ποσότητες- σε μερίδιο 23,10% των συνολικών βελγικών εισαγωγών. Αξιόλογες ποσότητες ελληνικών πράσινων ελιών εισάγονται στο Βέλγιο σε χύδην μορφή, συσκευάζονται-τυποποιούνται από μεγάλους διανομείς (Père Olive, Pietercil / Beliès) και διατίθενται στην αγορά με τα δικά τους εμπορικά ονόματα.

Οι κυριότερες ανταγωνίστριες χώρες της Ελλάδας στη βελγική αγορά των επιτραπέζιων ελιών σε άλμη είναι πρωταρχικά το Μαρόκο, η Ισπανία και η ανερχόμενη Τουρκία. Ακολουθούν οι Ολλανδία, Γερμανία, Ιταλία και Γαλλία. Οι επιτραπέζιες ελιές που εισάγονται από τις ανταγωνίστριες χώρες στο Βέλγιο διαφοροποιούνται σημαντικά τόσο ως προς τις ποικιλίες και την ποιότητα, όσο και ως προς την τιμή τους. Συγκεκριμένα, οι ελιές από τις εν λόγω χώρες είναι αφαλατισμένες, ήτοι έχουν υποστεί ειδική επεξεργασία ώστε να μην είναι αλμυρές. Επιπλέον, είναι πολύ πιο λεπτές και μικρές από τις ελληνικές επιτραπέζιες ελιές με αποτέλεσμα να είναι και πιο φθηνές (περισσότερα κομμάτια ανά κιλό).