Βιοκαύσιμο από φραγκόσυκα

Βιοκαύσιμο από φραγκόσυκα

Πιλοτικό πρόγραμμα στο Μεξικό θα παρέχει βιοαέριο από φραγκόσυκα σε αυτοκίνητα και σε μια μικρή μονάδα παραγωγής ενέργειας.

Η μεξικανική εταιρεία NopaliMex κατασκεύασε την πρώτη στον κόσμο εγκατάσταση βιοκαυσίμων από τα δημοφιλή φρούτα της ερήμου στην πολιτεία Μιτσοακάν, όπου και γίνεται η συγκομιδή των φραγκόσυκων.

Η ημερήσια παραγωγή οκτώ τόνων της μονάδας θα τροφοδοτεί τα οχήματα του δημαρχείου της πόλης Ζιτακουάρο στην κεντρική Μιτσοακάν, όπως αναφέρουν τα τοπικά μέσα.

Τα φραγκόσυκα πολτοποιούνται και αναμειγνύονται με κοπριά, και στη συνέχεια αφήνονται να αποσυντεθούν, παράγοντας μεθάνιο. Το φυσικό αέριο που παράγεται χρησιμοποιείται ως καύσιμο και καίγεται για να παράγει αρκετό ηλεκτρισμό για 300 κατοικίες, στη μισή τιμή σε σχέση με το ηλεκτρικό δίκτυο.

Η ιδέα ήρθε στον επιχειρηματία Ροχέλιο Σόσα, ενώ αναζητούσε τρόπους να μειώσει το κόστος καυσίμων για την εταιρεία του, που παράγει σνακ από καλαμπόκι και κάκτους.

Το Μεξικό δεσμεύτηκε να ανεβάσει το μερίδιο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο 35% του ενεργειακού μείγματος της χώρας μέχρι το 2024. Το Μεξικό είναι η δέκατη πολυπληθέστερη χώρα του κόσμου με πληθυσμό 128 εκατομμυρίων εκατομμύρια ανθρώπων, με 21 εξ αυτών να κατοικούν στην Πόλη του Μεξικό, και οι ενεργειακές ανάγκες αυξάνονται κάθε χρόνο.