Τα βιομηχανικά παραγόμενα λίπη τρανς επιβαρύνουν την υγεία

Τα βιομηχανικά παραγόμενα λίπη τρανς επιβαρύνουν την υγεία

Σύμφωνα με τους επιστήμονες του Τμήματος Κλινικής Επιδημιολογίας και Βιοστατιστικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου ΜακΜάστερ στο Οντάριο, η κατανάλωση τρανς λιπαρών αυξάνει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου.

Τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύθηκαν στο ιατρικό έντυπο «British Medical Journal» και αποκαλύπτουν ότι τα βιομηχανικά παραγόμενα λίπη τρανς επιβαρύνουν την υγεία της καρδιάς, ενώ αντίθετα τα κορεσμένα λίπη, τα οποία μέχρι σήμερα θεωρούνταν επικίνδυνα, δεν φαίνεται να σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο για πρόωρο θάνατο, έμφραγμα, εγκεφαλικό ή διαβήτη τύπου 2.

Η νέα έρευνα, καταρρίπτει τα μέχρι σήμερα δεδομένα και προτείνει να γίνεται κατανάλωση μιας λογικής ποσότητας κορεσμένων λιπών στην καθημερινή διατροφή.

Σύμφωνα με αυτές τα κορεσμένα λίπη πρέπει να περιορίζονται σε καθημερινή βάση σε κάτω από 10% και τα λίπη τρανς σε κάτω από 1%, έτσι ώστε να μειώνεται ο καρδιαγγειακός κίνδυνος.

Οι επιστήμονες προσπάθησαν να ξεκαθαρίσουν την κατάσταση ανάμεσα στα τρανς και στα κορεσμένα λιπαρά, κάνοντας μια εκτεταμένη αξιολόγηση δεκάδων ερευνών που έχουν γίνει μέχρι σήμερα.

Όπως αναφέρουν οι ειδικοί, στην περίπτωση των βιομηχανικών τρανς λιπαρών οξέων, η κατανάλωσή τους σχετίζεται με μια μέση αύξηση κατά 34% του κινδύνου για πρόωρο θάνατο από οποιαδήποτε αιτία, κατά 28% αύξηση του κινδύνου για θάνατο ειδικότερα από στεφανιαία νόσο της καρδιάς και κατά 21% αύξηση του κινδύνου για εμφάνιση καρδιοπάθειας.

Ωστόσο, οι ερευνητές δεν επιβεβαίωσαν τη σχέση ανάμεσα στα τρανς λίπη και στον διαβήτη τύπου 2 ή στον κίνδυνο ισχαιμικού εγκεφαλικού.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι η προθεσμία που έχει δώσει ο FDA για την αφαίρεση των τρανς λιπαρών από τα τρόφιμα εκπνέει το 2018.

ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

Διαβάστε επίσης:

Αναψυκτικά: Μια άκρως επικίνδυνη και μικρής διάρκειας απόλαυση