Βιομηχανική κατασκοπεία σε βάρος εταιρείας γεωργικών μηχανημάτων

Βιομηχανική κατασκοπεία σε βάρος εταιρείας γεωργικών μηχανημάτων

Δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, πλαστογραφία και παράβαση της νομοθεσίας περί πνευματικής ιδιοκτησίας, σχηματίστηκε σε βάρος οκτώ ατόμων, πέντε Ελλήνων και τριών αλλοδαπών, από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

Σύμφωνα με την καταγγελία, τα οκτώ αυτά άτομα αντέγραψαν σε εξωτερικά αποθηκευτικά μέσα, σχέδια εξαρτημάτων και ανταλλακτικών, τα οποία αποτελούν μοναδικές δημιουργίες εταιρίας κατασκευής γεωργικών μηχανημάτων, σε περιοχή της βόρειας Ελλάδας.

Στη συνέχεια, διέγραψαν τα στοιχεία αυτά από τους εξυπηρετητές (servers) της εταιρείας και τα διέθεσαν σε ανταγωνίστριες εταιρίες, έναντι άγνωστης χρηματικής αμοιβής, προκαλώντας σημαντική οικονομική ζημία στην εγκαλούσα εταιρεία.

Μάλιστα, ένας εκ των δραστών είχε αναρτήσει στην προσωπική του σελίδα στο Facebook, φωτογραφίες από μηχανήματα της μηνύτριας εταιρείας, ισχυριζόμενος ότι αποτελούν δικές του κατασκευές.

Η διερεύνηση της υπόθεσης ξεκίνησε ύστερα από καταγγελία επιχειρηματία, προέδρου, διευθύνουσας συμβούλου και νομίμου εκπροσώπου της εταιρείας για «βιομηχανική κατασκοπεία» σε βάρος της.

Τα ανωτέρω τέθηκαν υπόψη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών και  παραγγέλθηκε η διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, στο πλαίσιο της οποίας εκδόθηκε διάταξη και βούλευμα για άρση του απορρήτου των επικοινωνιών.

Στο πλαίσιο της έρευνας διενεργήθηκαν αστυνομικές έρευνες στις οικίες δύο εμπλεκομένων ατόμων, όπου βρέθηκαν, σε σκληρούς δίσκους και φορητούς ηλεκτρονικούς υπολογιστές, πληθώρα αρχείων και σχεδίων της εταιρείας, καθώς και αρχεία που καταδεικνύουν την συνεργασία των δύο εμπλεκομένων με ανταγωνίστριες εταιρείες.

Επίσης, διακριβώθηκε ότι οι άλλοι δύο εμπλεκόμενοι διαμένουν πλέον στο εξωτερικό, όπου έχουν αναπτύξει παρόμοια επαγγελματική δραστηριότητα με την καταγγέλλουσα εταιρεία.

Συνολικά βρέθηκαν και κατασχέθηκαν ένας φορητός ηλεκτρονικός υπολογιστής και τέσσερις εξωτερικοί σκληροί δίσκοι ηλεκτρονικών υπολογιστών, που εστάλησαν για εργαστηριακή εξέταση.

Η δικογραφία που σχηματίστηκε θα υποβληθεί στην αρμόδια Εισαγγελία Πρωτοδικών.