Βραζιλία: Πρόβλεψη για κατακόρυφη αύξηση στην κατανάλωση κρασιού

Βραζιλία: Πρόβλεψη για κατακόρυφη αύξηση στην κατανάλωση κρασιού

Κατά 9 λίτρα ανά άτομο ετησίως θα αυξηθεί τα επόμενα 15 χρόνια η  κατανάλωση κρασιού στην Βραζιλία, σύμφωνα με εκτίμηση του βραζιλιάνικου Ινστιτούτο Οίνου.

Εάν αυτή η πρόβλεψη επαληθευθεί, η Βραζιλία θα γίνει η πέμπτη μεγαλύτερη χώρα κατανάλωσης κρασιού στον κόσμο. Προς το παρόν η ετήσια κατανάλωση κρασιού παραμένει μέτρια με 1,9 λίτρα ανά άτομο.

Παρά το γεγονός πως η αξία του εισαγόμενου κρασιού στη Βραζιλία αυξήθηκε κατά 315% τα τελευταία δέκα χρόνια, η μπύρα και η cachaça (άσπρο αλκοόλ που έχει παραχθεί από ζαχαροκάλαμο), παραμένουν μέχρι σήμερα τα δύο πιο διαδεδομένα αλκοολούχα ποτά στη χώρα.

Εισαγωγές από Χιλή

Τη μερίδα του λέοντος στις εισαγωγές οίνου στη Βραζιλία καταλαμβάνει με διαφορά η Χιλή (42%). Ακολουθούν η Αργεντινή (15,3%), Πορτογαλία (15,1%), Ιταλία (10%) και Γαλλία (6,6%).

Η Ελλάδα κατέλαβε το 2018 την 14η θέση με αξία εξαγωγών 139.486 δολάρια Η.Π.Α. και μερίδιο 0,04%.

Σημειώνεται πως οι Αργεντίνοι και Χιλιανοί παραγωγοί κρασιού επωφελούνται από ένα μεγάλο πλεονέκτημα: δεν πληρώνουν τελωνειακούς δασμούς.

Τα εμφιαλωμένα κρασιά αντιπροσωπεύουν το 89% όλων των εισαγόμενων κρασιών, τόσο με όρους αξίας όσο και με ποσοτήτων. Η τιμή ενός καλού εισαγόμενου κρασιού κυμαίνεται μεταξύ 6 και 14 ευρώ.