Βραζιλία: Η χειρότερη ξηρασία από το 1930 – Αποθέματα νερού για 6 μήνες

Βραζιλία: Η χειρότερη ξηρασία από το 1930 – Αποθέματα νερού για 6 μήνες

Αντιμέτωπες με τη χειρότερη ξηρασία από το 1930 βρίσκονται οι τρεις πιο πολυπληθείς πόλεις της Βραζιλίας και η υπουργός Περιβάλλοντος, Ιζαμπέλα Τεϊσέιρα, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου.

Το Σάο Πάολο, το Ρίο ντε Τζανέιρο και το Μίνας Γκεράις αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα λόγω της λειψυδρίας, τόνισε η υπουργός μετά από έκτακτη σύσκεψη που έγινε στην πρωτεύουσα της Βραζιλίας.

Η Ιζαμπέλα Τεϊσέιρα χαρακτήρισε την κρίση του νερού «ανησυχητική» και τόνισε ότι πρόκειται να επηρεάσει τη βιομηχανία και τη γεωργία.

Η παρατεταμένη ξηρασία έχει, επίσης, επίδραση στις προμήθειες ενέργειες λόγω της μειωμένης παραγωγής από τα υδροηλεκτρικά φράγματα.

Η ανταποκρίτρια του BBC στο Ρίο ντε Τζανέιρο, Τζούλια Καρνέιρο, δήλωσε πως βρισκόμαστε στη μέση της περιόδου των βροχοπτώσεων, ωστόσο μέχρι στιγμής έχει βρέξει ελάχιστα και η ξηρασία δεν δείχνει σημάδια ύφεσης.

Η κρίση αυτή έρχεται σε μία εποχή υψηλής ζήτησης για ενέργεια, λόγω των πολύ υψηλών θερμοκρασιών κατά τους θερινούς μήνες.

«Δεν έχουμε ξαναδεί πιο ανησυχητική κατάσταση τα τελευταία 84 χρόνια» δηλώνει η υπουργός Περιβάλλοντος μετά τη συνάντηση που είχε με άλλους πέντε υπουργούς.

Η κρίση ξεκίνησε στο Σάο Πάολο, όπου εκατοντάδες χιλιάδες κάτοικοι έχουν πληγεί από τις συχνές διακοπές στις παροχές ύδρευσης. Το Σάο Πάολο ήδη έχει υποστεί σοβαρά προβλήματα ξηρασίας από την προηγούμενη χρονιά.

Η αντιπολίτευση κάνει λόγο για κακό σχεδιασμό και πολιτικές που ευθύνονται για την επιδείνωση του προβλήματος και κατηγορεί την κυβέρνηση ότι απέτυχε να ανταποκριθεί άμεσα στην κρίση.

Στο Ρίο ντε Τζανέιρο, η κύρια δεξαμενή νερού έχει πέσει σε μηδενικό επίπεδο για πρώτη φορά από τότε που χτίστηκε.

Ο γραμματέας Περιβάλλοντος Αντρέ Κορρέα, αναγνώρισε ότι το κράτος αντιμετώπιζε «τη χειρότερη κρίση νερού στην ιστορία του». Ωστόσο προσπαθώντας να καθησυχάσει τους πολίτες τόνισε ότι υπάρχει αρκετό νερό σε άλλες δεξαμενές που θα φτάσει για τουλάχιστον άλλους έξι μήνες.