Βρεφική διατροφή: Πότε ενδείκνυται να ξεκινήσει η συμπληρωματική διατροφή

Βρεφική διατροφή: Πότε ενδείκνυται να ξεκινήσει η συμπληρωματική διατροφή

Ο θηλασμός παρέχει επαρκή θρεπτικά συστατικά μέχρι την ηλικία των 6 μηνών και δεν χρειάζεται συμπληρωματική διατροφή για την πλειοψηφία των βρεφών, συμβουλεύει η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA).

Σύμφωνα με την άποψη των επιστημόνων η εισαγωγή συμπληρωματικής διατροφής εξαρτάται από τα χαρακτηριστικά και την ανάπτυξη του κάθε βρέφους και δεν υπάρχει ακριβής ηλικία.

Επιστημονικά δεδομένα δείχνουν ότι η συμπληρωματική διατροφή πριν από την ηλικία των 6 μηνών δεν είναι επιβλαβής ούτε όμως προσφέρει επιπλέον οφέλη. Σε περίπτωση ωστόσο που έχουν προστεθεί στη διατροφή ενός βρέφους ηλικίας κάτω των 6 μηνών τρόφιμα αυτά θα πρέπει να έχουν την κατάλληλη υφή για την ηλικία (π.χ. για να αποφευχθεί πνιγμός), να ακολουθούν τα σωστά πρότυπα διατροφής (π.χ. αποφυγή αλάτων, ζάχαρης) και να παρασκευάζονται σύμφωνα με τις σωστές πρακτικές υγιεινής.

Όσον αφορά αλλεργιογόνα τρόφιμα (π.χ. αυγά, δημητριακά, ψάρια, φιστίκια) και τη γλουτένη αυτά μπορούν να προστεθούν στη δίαιτα ενός βρέφους που ακολουθεί συμπληρωματική διατροφή αφού σύμφωνα με την αρμόδια ευρωπαϊκή αρχή, ο κίνδυνος ανάπτυξης αλλεργιών ή κοιλιοκάκης δεν διαφέρει αν η εισαγωγή τους γίνει σε μεταγενέστερη ηλικία.

Δείτε περισσότερες πληροφορίες εδώ.