Χαλκιδική: Μειωμένη η παραγωγή επιτραπέζιας ελιάς

Χαλκιδική: Μειωμένη η παραγωγή επιτραπέζιας ελιάς

Μειωμένη σε ποσοστό υψηλότερο του 50% αναμένεται η φετινή παραγωγή επιτραπέζιας ελιάς στο νομό Χαλκιδικής, με το ενδιαφέρον για αποθέματα να καταγράφεται ιδιαίτερα μεγάλο και την τιμή να εκτιμάται πως διάστημα θα “σκαρφαλώσει” μέχρι και το 1,30 ευρώ/κιλό, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΑΣ Πολυγύρου, κ. Ευάγγελο Ευαγγελινό.

Αν η πτώση της προσδοκώµενης σοδειάς φτάσει ή υπερβεί το 50%, σε σύγκριση με τους 80.000-100.000 τόνους του 2014, η τιμή θα ακολουθήσει αυξητική τροχιά, ενώ στην περίπτωση που περιοριστεί σε ποσοστά κάτω από το 20%, τότε οι τιμές παραγωγού θα κυμανθούν κοντά στη ζώνη του 1 ευρώ το κιλό.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, διευκρίνισε ότι στο τέλος της τρέχουσας εβδομάδας θα υπάρχουν πιο ασφαλή στοιχεία για την φετινή σοδειά και εκτίμησε ότι “μέχρι πριν από τα Χριστούγεννα οι αποθήκες θα είναι άδειες και θα διοχετευτούν στην αγορά και οι 20.000 τόνοι ελιάς που είναι αποθηκευμένες“.

Πάντως, οι καιρικές συνθήκες, µε παρατεταµένη ανοµβρία και έλλειψη γεωτρήσεων για τις ανάγκες άρδευσης των ελαιώνων της ευρύτερης περιοχής της Χαλκιδικής εκτός από την πτώση της παραγωγής φαίνεται ότι επηρεάζουν και την έναρξη της συγκοµιδής. Έτσι, ενώ η συγκομιδή της ελιάς θα έπρεπε να αρχίσει στις 15 Σεπτεμβρίου, ωστόσο, λόγω των καιρικών συνθηκών, ορισμένοι δεν έχουν ακόμα καταφέρει να μπουν στα χωράφια τους.

Προβλήματα με τα capital controls

Ό,τι χειρότερο μπορούσε να μας συμβεί είναι τα capital controls“, σημείωσε ακόμη ο κ. Ευαγγελινός και πρόσθεσε: “στην περιοχή, την περίοδο της συγκομιδής ελιάς, απασχολούνται περισσότεροι από 3.000 αλλοδαποί εργάτες και με το όριο αναλήψεων να παραμένει στα 420 ευρώ/εβδομάδα, έχουμε μεγάλο πρόβλημα με την πληρωμή των μεροκαμάτων“.

Σημαντικές είναι και οι επιπτώσεις των κεφαλαιακών ελέγχων στις τραπεζικές συναλλαγές, πάνω στην εξέλιξη των εξαγωγών, αφού όπως ανέφερε ο κ. Ευαγγελινός, σημαντικό μέρος της εγχώριας παραγωγής επιτραπέζιας πράσινης ελιάς ΠΟΠ Χαλκιδικής έχει προορισµό τις αγορές του εξωτερικού, όπως -μεταξύ άλλων- σε Ιταλία, Αμερική, Καναδά, Ρωσία και Βαλκάνια και κάποιες μικρές ποσότητες προωθούνται και στην κινεζική αγορά.

Σύμφωνα με τον κ. Ευαγγελινό, στο νομό Χαλκιδικής, 1.272 παραγωγοί καλλιεργούν 62.722 στρέμματα πράσινης ελιάς Χαλκιδικής και η παραγωγή υπολογίζεται σε 800 κιλά/στρέμμα. Στο νομό λειτουργούν περί τις 80 μικρές μεταποιητικές μονάδες, τις οποίες και έφτιαξαν οι ίδιοι οι παραγωγοί για ίδια χρήση.