Χαμηλός – για ακόμη μια χρονιά – ο αριθμός των δηλώσεων συγκομιδής

Χαμηλός – για ακόμη μια χρονιά – ο αριθμός των δηλώσεων συγκομιδής

Με τη λήξη της προθεσμίας υποβολής των Δηλώσεων Συγκομιδής οριστικοποιήθηκε ο αριθμός των αμπελουργών που προχώρησαν σε ψηφιακή υποβολή. Είναι άγνωστο εάν φέτος το ΥΠΑΤΤρ. θα «ανοίξει» την διαδικασία υποβολής χειρόγραφων Δηλώσεων Συγκομιδής, όπως τα προηγούμενα χρόνια, γεγονός που όμως δεν αναμένεται να μεταβάλλει τον αριθμό τους σημαντικά, αφού πέρυσι υποβλήθηκαν περί τις 100 χειρόγραφες Δηλώσεις Συγκομιδής.

Σύμφωνα με πληροφορίες της ΚΕΟΣΟΕ οι ψηφιακές Δηλώσεις Συγκομιδής ανήλθαν σε 25.056 ελαφρά περισσότερες από τις 24.156 του 2015, αριθμός στον οποίο δεν περιλαμβάνονται αυτές που υποβάλλουν Οινοποιεία.

Η πρώτη εικόνα δείχνει να μειώνονται οι εκτάσεις που αντιστοιχούν σε ένα στρέμμα, ενώ παράλληλα αυξάνονται οι εκτάσεις με εύρος 3-5 στρέμματα.

Παρά την αυξημένη βαρύτητα που θα έχει πλέον η υποβολή των Δηλώσεων Συγκομιδής από τους αμπελουργούς (Αναδιάρθρωση, Άδειες Φύτευσης, Χαρακτηρισμός της έκτασης ως εγκαταλελειμμένης ή μη, ποινές, κλπ) ο αριθμός των Δηλώσεων είναι αποκαρδιωτικός, αφού η αντίστοιχη έκταση που δηλώνεται μέσω των Δηλώσεων Συγκομιδής αντιστοιχεί σε περίπου 150.000 στρέμματα έναντι των 640.000 στρεμμάτων που δηλώνεται ως επίσημη απογραφή!

Αναγκαστικά ο αριθμός των Δηλώσεων Συγκομιδής θα αυξηθεί όταν πλέον τεθεί σε εφαρμογή η υποβολή ψηφιακών Δηλώσεων Παραγωγής των οινοποιείων, η υποβολή των οποίων θα θέτει ως προαπαιτούμενο την υποβολή ψηφιακών Δηλώσεων Συγκομιδής από τους αμπελουργούς.

Δυστυχώς από τις υιοθετημένες πρακτικές διαφαίνεται ότι αν και δεν υπάρχει έλλειμμα πληροφόρησης προς τους αμπελουργούς, οι τελευταίοι από συνειδητή επιλογή δεν υποβάλλουν Δηλώσεις Συγκομιδής, αφού σύμφωνα με πραγματικά γεγονότα το πράττουν μόνο όταν θέλουν είτε να οινοποιήσουν μόνοι την παραγωγή τους, είτε όταν προτίθενται οι ίδιοι να ιδρύσουν οι ίδιοι οινοποιείο.