Ξανασκεφτείτε τις προτεραιότητες της ζωή σας – Η υπερβολική κατανάλωση δεν ανήκει σε αυτές

Ξανασκεφτείτε τις προτεραιότητες της ζωή σας – Η υπερβολική κατανάλωση δεν ανήκει σε αυτές

«Επτά δισεκατομμύρια όνειρα. Ένας πλανήτης. Καταναλώστε συνειδητά», είναι το μότο της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος. «Η αλόγιστη κατανάλωση τροφίμων, νερού και ενέργειας έχει φθάσει σε εξαιρετικά ανησυχητικά επίπεδα», δήλωσε ο Ναϊσάν Σάμπα από το Πρόγραμμα Περιβάλλοντος UNEP του ΟΗΕ.

Η οργάνωση του ΟΗΕ με έδρα στο Ναϊρόμπι, την πρωτεύουσα της Κένυας, απευθύνει έκκληση σε όλους τους ανθρώπους να ξανασκεφθούν τις προτεραιότητες για τη ζωή τους και να μην θέσουν ως στόχο την υπερβολική κατανάλωση. Η έκκληση βασίζεται στο γεγονός ότι τα αποθέματα ενέργειας και νερού περιορίζονται ολοένα και περισσότερο, ενώ παράλληλα τρόφιμα καταλήγουν μαζικά στα σκουπίδια τόσο από τους καταναλωτές, όσο και από την βιομηχανία τροφίμων.

Το 2050 θα απαιτούνται τρεις πλανήτες σαν τη γη

Περίπου 1,3 δισεκατομμύρια τόνοι τρόφιμα σπαταλιούνται κάθε χρόνο, σύμφωνα με τον ΟΗΕ. Την ίδια στιγμή όμως στην υφήλιο περίπου 800 εκατομμύρια άνθρωποι, δηλαδή ένας στους επτά πεινά, ανακοινώνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) τονίζοντας ότι αν συνεχίσουμε κατ’ αυτόν τον τρόπο, το 2050 θα χρειάζονται τρεις πλανήτες σαν τη γη για να καλυφθούν οι ανάγκες κατανάλωσης του παγκόσμιου πληθυσμού. Με ένα διαφορετικό τρόπο ζωής ωστόσο είναι δυνατή η προστασία των φυσικών πόρων.

«Αν 7 δισεκατομμύρια άνθρωποι άλλαζαν μόνο ένα πράγμα στον τρόπο ζωή τους προς την κατεύθυνση της βιωσιμότητα, τότε οι φυσικοί πόροι του πλανήτη θα μπορούσαν να ανανεωθούν με φυσικό τρόπο», δήλωσε ο εκπρόσωπος του UNEP. Ταυτόχρονα απηύθυνε έκκληση στον παγκόσμιο πληθυσμό να προστατεύσει το κλίμα αποφεύγοντας πλαστικά μπουκάλια, σακούλες και μη ανακυκλώσιμες συσκευασίες.

Κάριν Γέγκερ / Στέφανος Γεωργακόπουλος, DW

Διαβάστε επίσης:

Μπορεί να ελευθερωθεί ο κόσμος από την πείνα; Μένουν ακόμα πολλά να γίνουν