Ξεκίνησε ο τρύγος στην Ισπανία – Μειωμένη παραγωγή λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων

Ξεκίνησε ο τρύγος στην Ισπανία – Μειωμένη παραγωγή λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων

Η κλιματική αλλαγή αναγκάζει τα πρώτα σταφύλια οινοποιίας το 2017 να τρυγηθούν αυτή την εβδομάδα στη νότια Ισπανία και η πρώτη εικόνα για τη συγκομιδή στην Ευρώπη, και η αντίστοιχη στο Νότιο Ημισφαίριο έχει αρχίσει να σχηματίζεται.

Πρώιμη συγκομιδή

Την προηγούμενη εβδομάδα, στην ονομασία προέλευσης Montilla-Moriles της Ανδαλουσίας ανακοινώθηκε ότι ξεκινά ο τρύγος για τα λευκά σταφύλια Chardonnay, Sauvignon Blanc, Verdejo και Moscatel – γεγονός που δίνει το εναρκτήριο λάκτισμα του τρύγου στην Ευρώπη. Δεκαπέντε ημέρες νωρίτερα από ό, τι το προηγούμενο έτος, η ημερομηνία έναρξης τρύγου αποτελεί ρεκόρ για την ισπανική ΠΟΠ περιοχή και είναι προάγγελος της πρωιμότητας και για άλλους ευρωπαϊκούς αμπελώνες. Επιπλέον, η έναρξη της συγκομιδής στην κύρια περιοχή παραγωγής οινοσταφύλων της Ισπανίας, Castilla-La Mancha, έχει προγραμματιστεί για τις 7/8 Αυγούστου στις λευκές ποικιλίες Chardonnay και Sauvignon Blanc, και στις 18-20 Αυγούστου για την ερυθρή ποικιλία Tempranillo.

Απώλεια 20 εκατομμυρίων εκατόλιτρων φέτος;

Πρωιμότητα δεν σημαίνει αφθονία, κυρίως λόγω των χαλαζοπτώσεων, των παγετών και της ξηρασίας που έπληξε σε πολλούς τομείς, την Ισπανία και αλλού. Πριν δεκαπέντε ημέρες, ο πρόεδρος των ισπανικών συνεταιρισμών γεωργικών προϊόντων διατροφής, Angel Villafranca, ανακοίνωσε ότι αυτά τα καιρικά φαινόμενα είναι πιθανό να μειώσουν την ισπανική παραγωγή κατά 10% αυτό το έτος. Σημαντικοί παγετοί στα βόρεια και η ξηρασία στα νότια θα μπορούσε πράγματι να οδηγήσουν σε μια συγκομιδή περίπου στα 39 εκατομμύρια εκατόλιτρα.

Αποκαλώντας τη συγκομιδή του 2017 «πραγματικά αβέβαιη», ο Angel Villafranca ανέφερε ότι ο καιρός μεταξύ Ιουλίου και Σεπτεμβρίου θα είναι καθοριστικός και αν οι θερμοκρασίες ξεπεράσουν τους 40 ° C, η πρόβλεψη θα μπορούσε να αναθεωρηθεί προς τα κάτω. Ο επικεφαλής των ισπανικών συνεταιρισμών τόνισε επίσης τη συνδυασμένη επίδραση των κινδύνων του κλίματος στις τρεις κύριες χώρες παραγωγής, την Ιταλία, την Γαλλία και την Ισπανία, συνθήκες που προμηνύουν μια πιθανή μείωση 10 έως 12 εκατομμύρια εκατόλιτρα για τη Γαλλία και 5 εκατομμύρια εκατόλιτρα για την Ιταλία, δηλαδή μια απώλεια περίπου 20 εκατομμύρια εκατόλιτρα για τις τρεις χώρες.

Οι δυσκολίες δεν περιορίζονται, ωστόσο, στην πρώτη γραμμή της ευρωπαϊκής παραγωγής. Τον Μάιο, η Copa-Cogeca ανέφερε σημαντικές ζημιές στη Γερμανία, την Αυστρία, τη Σλοβενία, την Κροατία, την Ουγγαρία και την Τσεχική Δημοκρατία.

Σημαντική πτώση στα αποθέματα οίνων και γλευκών στην Ισπανία

Οι επιπτώσεις αυτής της κατάστασης ήταν άμεσες. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του συστήματος πληροφοριών αγοράς οίνου (Infovi) του Υπουργείου Γεωργίας, τα αποθέματα οίνων και γλευκών στην Ισπανία μειώθηκαν σημαντικά τον Μάιο, όταν ανακοινώθηκε η  προοπτική μείωσης της παραγωγής. Συνολικά, τα αποθέματα παρουσίασαν υποχώρηση 9,5% (4.2 MHL). Η μεγαλύτερη μείωση σημειώθηκε στην περιοχή όπου τα αποθέματα είναι υψηλότερα δηλαδή στην Castilla-La Mancha. Σε ένα μήνα μειώθηκαν κατά 2,4 εκατομμύρια εκατόλιτρα.

Ενόψει αυτών των εξελίξεων, με τις εκτιμήσεις συγκομιδής στην Ευρώπη και την μείωση του όγκου παραγωγής στη Νότια Αμερική, οι αμπελουργοί σε πολλές περιοχές της Ισπανίας αναμένουν αναπροσαρμογή των τιμών το τρέχον έτος. Σύμφωνα με το διεθνή μεσίτη Ciatti, τα ερυθρά generic κινούνται σήμερα στα 0,38 με 0,40 ευρώ το λίτρο έναντι 0,35 € πριν από ένα μήνα. Για τα λευκά, η τιμή είναι τοποθετημένη στα 0,35 έως 0,36 €. Στην τελευταία μηνιαία έκθεσή του, ο Ciatti αναφέρει ότι οι Ιταλοί αγοραστές ενδιαφέρονται για αγορές ισπανικών κρασιών ώστε να αντιμετωπίσουν πιθανές ελλείψεις.

Μια προβλεπόμενη αύξηση της τιμής των prosecco

Παρά τη σημερινή άνοδο των τιμών, η Ισπανία εξακολουθεί να είναι εξαιρετικά ανταγωνιστική. Επίσης σύμφωνα με τον Ciatti, η τιμή των generic ιταλικών οίνων, τόσο στο κόκκινο όσο και στο λευκό, κινούνται στην περιοχή των 0,40 € έως 0,50 € ανά λίτρο. Σε γενικές γραμμές, η τοποθέτηση των τιμών των ιταλικών κρασιών είναι σταθερή ή αυξάνεται.

Όπως και οι ευρωπαίοι γείτονές της, η Ιταλία έχει επηρεαστεί όχι μόνο από το χαλάζι και τον παγετό, αλλά και από την ξηρασία. Η συνεχιζόμενη ισχυρή ζήτηση σε συνδυασμό με χαμηλότερη διαθεσιμότητα λόγω ακραίων καιρικών φαινομένων θα μπορούσε να οδηγήσει σε υψηλότερες τιμές τα Prosecco.