Η θεματολογία της ημερίδας θα εστιάσει στις τρέχουσες επιστημονικές προκλήσεις, οι οποίες πρέπει να αντιμετωπιστούν από την EFSA, τον ΕΦΕΤ αλλά και από όλους τους εταίρους σε θέματα που άπτονται...

Παράγοντες χημικών κινδύνων στα τρόφιμα: τάσεις και εξελίξεις στην ανάλυση της επικινδυνότητας

Ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων, στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του ως Εθνικό Εστιακό Σημείο της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων, διοργανώνει ημερίδα με θέμα :

“Παράγοντες χημικών κινδύνων στα τρόφιμα : τάσεις και εξελίξεις στην ανάλυση της επικινδυνότητας”

που θα πραγματοποιηθεί στις 12 Δεκεμβρίου 2013, στο Ξενοδοχείο Titania, Πανεπιστημίου 52, 10678 Aθήνα.

Η θεματολογία της ημερίδας θα εστιάσει στις τρέχουσες επιστημονικές προκλήσεις, οι οποίες πρέπει να αντιμετωπιστούν από την EFSA, τον ΕΦΕΤ αλλά και από όλους τους εταίρους σε θέματα που άπτονται :

  • στο προσδιορισμό των χημικών κινδύνων στα τρόφιμα
  • στη συλλογή δεδομένων κατανάλωσης τροφίμων
  • στη μεθοδολογία ως προς την εκτίμηση της διατροφικής έκθεσης σε χημικούς ρυπαντές

Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί στην Ελληνική και Αγγλική γλώσσα και θα υπάρχει μετάφραση. Η συμμετοχή στην Ημερίδα είναι δωρεάν για όλους. Ωστόσο, λόγω του περιορισμένου αριθμού συμμετεχόντων, είναι απαραίτητη η συμπλήρωση και αποστολή της Δήλωσης Συμμετοχής έως τις 6 Δεκεμβρίου. Τη δήλωση Συμμετοχής θα τη βρείτε στην ιστοσελίδα του ΕΦΕΤ (www.efet.gr).

Πρόγραμμα Ημερίδας

08:30 – 09:00 Εγγραφές

09:00 – 10:00 Χαιρετισμοί

10:00 – 10:30 Συλλογή δεδομένων χημικών παραγόντων κινδύνου και ηλεκτρονική διαβίβαση δεδομένων στην EFSA. Αποτελέσματα και προκλήσεις από την εφαρμογή του έργου της ηλεκτρονικής διαβίβασης δεδομένων χημικών κινδύνων από τον ΕΦΕΤ.
Δ. Καρδάση και Λ. Παλίλης, ΕΦΕΤ

10:30 – 11:00 Πιλοτικό πρόγραμμα εφαρμογής του συστήματος της EFSA για την κατηγοριοποίηση – περιγραφή των τροφίμων (FOODEX2) στην Κύπρο – αποτελέσματα και προκλήσεις απόδοσης του FOODEX2 στα Ελληνικά – κ.ά. σχετικά προγράμματα της Ε.Ε. & EFSA.
Ε. Κακούρη, Γενικό Χημείο του Κράτους, Κύπρος

11:00-11:30 Διάλλειμα για καφέ

11:30 – 13:00 Συλλογή δεδομένων κατανάλωσης τροφίμων – Ενημέρωση σχετικά με την πορεία των εθνικών διατροφικών μελετών.

11:30 – 12:00 Α – Εθνική Μελέτη “ΥΔΡΙΑ”,
A. Τριχοπούλου, Ελληνικό Ίδρυμα Υγείας

12:00 – 12:30 Β – Εθνική Μελέτη “ΠΑ.ΜΕ.Δ.Y.”,
Ρ. Μίχα, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών

12:30 – 13:00 Γ – Εθνική Μελέτη “ Συμμαχία για την Υγεία-Διατροφή”,
M. Χασαπίδου, ΑΤΕΙ Θεσ/κης

13:00 – 14:00 Γεύμα

14:00 – 14:30 Μοντέλο πρόσληψης προσθέτων στα τρόφιμα (FAIM) – Αξιολόγηση της διατροφικής έκθεσης στην EFSA
Σ. Τασιοπούλου, EFSA

14:30 – 15:00 Βάση δεδομένων σύστασης τροφίμων – Η εμπειρία της Ιρλανδίας
A. Connolly, Crème Global

15:00 – 15:30 Διάλλειμα για καφέ

15:30 – 16:00 Μελέτες συνολικής δίαιτας – μεθοδολογία και προκλήσεις ως προς την εκτίμηση διατροφικής έκθεσης σε χημικούς ρυπαντές
M. Gilsenan, EFSA

16:00 – 16:30 Συμπεράσματα και κλείσιμο ημερίδας