Καλιφόρνια: Η ξηρασία και η ταχεία εξέλιξη των φυτών

Καλιφόρνια: Η ξηρασία και η ταχεία εξέλιξη των φυτών

Καθώς η κλιματική αλλαγή μεταβάλλει τα οικοσυστήματα και τις καιρικές συνθήκες, τα είδη σε όλο τον κόσμο υπόκεινται ταυτόχρονα σε αλλαγές. Κάποια συρρικνώνονται σε αριθμούς και άλλα οδηγούνται προς εξαφάνιση, ωστόσο πολλά είναι αυτά που προσαρμόζονται στις νέες συνθήκες περιβάλλοντος.

Μια ομάδα ερευνητών των ΗΠΑ, με επικεφαλή τον βιολόγο Στίβεν Φράγκους του Πανεπιστημίου Fordham, αποκάλυψε ότι η ξηρασία που επηρέασε την Καλιφόρνια μεταξύ του 1997 και του 2004, “μετάλλαξε” το ετήσιο ποώδες φυτό Brassica rapa.

Μετά από 7 χρόνια λειψυδρίας, τα φυτά μετατόπισαν αρκετές εβδομάδες μπροστά την ανθοφορία τους για να επωφεληθούν την περίοδο των βροχοπτώσεων.

«Αυτή η έρευνα μας δείχνει πως σε αντίθεση με την προηγούμενη πεποίθηση, οι εξελικτικές αλλαγές μπορεί να συμβούν πολύ γρήγορα»,  ανέφερε ο Φράγκους στη Huffington Post . «Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν χρειάζεται να ανησυχούμε για την κλιματική αλλαγή, επειδή απλά τα είδη θα εξελιχθούν. Μια πρόσφατη ανάλυση κατέληξε στο συμπέρασμα ότι 1 στα 6 είδη μπορεί να εξαφανιστούν, εάν η αλλαγή του κλίματος συνεχιστεί στον ίδιο βαθμό».

Μετάφραση – Επιμέλεια: Κατερίνα Βλασσοπούλου