Η χώρα με την υψηλότερη τιμή παραγωγού αγελαδινού γάλακτος της ΕΕ

Η χώρα με την υψηλότερη τιμή παραγωγού αγελαδινού γάλακτος της ΕΕ

Σχεδόν το σύνολο της παραγόμενης ποσότητας γάλακτος στην Κύπρο (97,5%) πωλείται στους μεταποιητές γαλακτοκομικών προϊόντων, οι οποίοι από την ποσότητα αυτή επεξεργάζονται, συσκευάζουν και διαθέτουν το 55% ως παστεριωμένο γάλα, το 40% ως τυριά (σε ποσοστό 68% για χαλούμι και το υπόλοιπο 38% για λευκά και κίτρινα τυριά), το 4% ως γιαούρτι και το 1% ως παγωτό.

Η Κύπρος κατέχει την υψηλότερη τιμή παραγωγού αγελαδινού γάλακτος μεταξύ όλων των κρατών μελών της ΕΕ με μεγάλη διαφορά από τη δεύτερη ακριβότερη χώρα, αλλά και τον μέσο όρο των 28 κρατών-μελών.

Συγκεκριμένα, η τιμή παραγωγού αγελαδινού γάλακτος ανέρχεται σε 57,2 λεπτά/λίτρο. Στη λιανική τιμή του 1,41 ευρώ το κέρδος ανέρχεται σε 10%-30% για κάθε λίτρο γάλακτος. Στην τιμή παραγωγού προστίθεται η προμήθεια του οργανισμού των αγελαδοτρόφων 1,7 λεπτά, ενώ άλλα 1,7 λεπτά κοστίζει και η μεταφορά στις μονάδες. Η τιμή φθάνει στη βιομηχανία στα 60,4 λεπτά και αυξομειώνεται ανάλογα με το λίπος και την πρωτεΐνη.

Εισαγωγές ελληνικών γαλακτοκομικών προϊόντων στην Κύπρο

Οι εισαγωγές από την Ελλάδα, το εννεάμηνο 2014, ανήλθαν σε 17,6 εκ. ευρώ, καλύπτοντας το 33,1% της συνολικής αξίας εισαγωγών γαλακτοκομικών προϊόντων. Σημείωσαν, δε, σημαντική αύξηση της τάξης του 13% σε σχέση με το εννεάμηνο 2013.

Το μεγαλύτερο μερίδιο των εισαγωγών γαλακτοκομικών προϊόντων εξ Ελλάδος έχουν τα τυροκομικά (8,8 εκ. ευρώ), τα οποία σημείωσαν, το εννεάμηνο 2014, αύξηση της τάξης του 16,2% σε σχέση με την ίδια περίοδο το 2013. Ακολουθεί το γάλα και τα προϊόντα αυτού (7,8 εκ. ευρώ) με αύξηση 13,7%, ενώ μείωση κατά 11% σημείωσαν τα προϊόντα βουτύρου.Όσον αφορά στις κυπριακές εισαγωγές γιαουρτιού, το εννεάμηνο 2014, σημειώθηκε αύξηση της τάξης του 10,3%. Οι εισαγωγές εξ Ελλάδος καλύπτουν το μεγαλύτερο μέρος -76,9%- του εισαγόμενου γιαουρτιού, ανερχόμενες, κατά την προαναφερθείσα περίοδο, σε 3,7 εκ . ευρώ και σημειώνοντας αύξηση της τάξης του 8,8%.

Εκτιμήσεις για κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων στην Κύπρο

Η ετήσια κατά κεφαλήν κατανάλωση φρέσκου γάλακτος ανέρχεται, περίπου, στα 110 λίτρα και η κατανάλωση εγχώριων τυριών (με το χαλούμι να βρίσκεται πρώτο σε προτιμήσεις καθώς η κατανάλωσή του αντιπροσωπεύει σχεδόν το 50% του συνόλου των κυπριακών τυριών) στα 20 κιλά.

Όσον αφορά στο γιαούρτι, σημειώνουμε ότι το 50% της κυπριακής παραγωγής καταναλώνεται σε ξενοδοχεία και εστιατόρια, λόγω και του μεγάλου αριθμού τουριστών που επισκέπτονται κάθε χρόνο την Κύπρο, ενώ εκτιμάται ότι υπάρχουν σχετικά περιορισμένα περιθώρια αύξησης της ζήτησης για εισαγόμενα γιαούρτια, καθώς οι διατροφικές συνήθειες των Κυπρίων καταναλωτών είναι προσανατολισμένες στη χαρακτηριστική γεύση των παραδοσιακών εγχώριων γιαουρτιών.

Η εγχώρια παραγωγή τυριών θεωρείται ότι καλύπτει την εγχώρια ζήτηση, ενώ, σύμφωνα με εκτιμήσεις στελεχών κυπριακών εταιρειών, η αγορά λευκών τυριών (εγχώριων και εισαγομένων) είναι υπερκαλυμμένη. Ασφαλώς, θα πρέπει να ληφθεί υπ’ όψιν και η τουριστική περίοδος (κυρίως από Μάιο έως και Οκτώβριο), στη διάρκεια της οποίας η κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων αυξάνεται σημαντικά.