Χρήση εκατοντάδων χιλιάδων αισθητήρων για ακριβείς μετεωρολογικές προγνώσεις

Χρήση εκατοντάδων χιλιάδων αισθητήρων για ακριβείς μετεωρολογικές προγνώσεις

Ένα νέο σύστημα πρόγνωσης καιρού που θα παρέχει ωριαίες προγνώσεις για οποιαδήποτε σημείο στον πλανήτη παρουσίασε η αμερικανική εταιρεία IBM σε διεθνή έκθεση στο Λας Βέγκας.

Εχει τη δυνατότητα πρόβλεψης για περιοχές έκτασης μόλις τριών χιλιομέτρων καθώς και την ικανότητα πρόβλεψης μεμονωμένων καταιγίδων.

Το σύγχρονο εργαλείο πρόγνωσης της IBM χρησιμοποιεί υπερυπολογιστές στους οποίους συγκεντρώνονται και επεξεργάζονται στοιχεία εκατοντάδων χιλιάδων αισθητήρων από ολόκληρο τον κόσμο.

Έχει σχεδιαστεί για να συλλέγει δεδομένα όχι μόνο από μετεωρολογικούς σταθμούς αλλά και από εκατομμύρια smartphones εξοπλισμένα με αισθητήρες ατμοσφαιρικής πίεσης καθώς και από όργανα μέτρησης καιρικών συνθηκών που υπάρχουν στα αεροπλάνα.

Όσο αυξάνονται στο μέλλον οι online συσκευές με αισθητήρες τόσο περισσότερο θα εμπλουτίζεται η βάση δεδομένων του υπερσύγχρονου συστήματος πρόγνωσης παρέχοντας ακριβέστερες μετεωρολογικές προγνώσεις.

Βέβαια, η ακρίβεια της πρόγνωσης σε τοπικό επίπεδο θα εξαρτάται από την ποσότητα και αξιοπιστία των διαθέσιμων στοιχείων για τη συγκεκριμένη περιοχή.