Χρήση πλαστικής σακούλας: Δεν αρκεί μόνο η αύξηση της τιμής της

Χρήση πλαστικής σακούλας: Δεν αρκεί μόνο η αύξηση της τιμής της

Με στόχο στο τέλος του 2019 να μη ξεπερνούν τις 90 πλαστικές σακούλες ανά άτομο και με “παρακαταθήκη” τη σημαντική μείωσή της που άγγιξε το 85% το 2018, η Ελλάδα προσπαθεί να “καθαρίσει” από το πλαστικό.

Αν συγκρίνουμε το τι συνέβαινε το 2017 όπου αναλογούσαν ετησίως σε κάθε άτομο 300 με 400 πλαστικές σακούλες, ο στόχος για το έτος 2025 θα είναι ακόμα πιο δύσκολος, αφού ο μέσος όρος θα πρέπει να μειωθεί στις 40 σακούλες. Στόχος δύσκολος, αλλά πολύ ελπιδοφόρος.

Για την επίτευξη του παραπάνω στόχου και σε εφαρμογή της αρχής “ο ρυπαίνων πληρώνει” η τιμή της πλαστικής σακούλας αυξήθηκε από την 1 Ιανουαρίου 2019 σε 0,09 λεπτά του ευρώ, από 0,04 € που κόστιζε το 2018.

Υψηλότερη η τιμή σε άλλες χώρες

Την ίδια πολιτική ακολουθούν και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, στις οποίες η τιμή της πλαστικής σακούλας είναι πιο υψηλή, όπως για παράδειγμα στην Ιρλανδία: 0,36 ευρώ ανά σακούλα, την Πολωνία: 0,30 ευρώ και την Ολλανδία: 0,25 ευρώ.

Ωστόσο, υπάρχουν χώρες ή περιοχές που έχουν ήδη απαγορεύσει τη χρήση πλαστικής σακούλας, όπως για παράδειγμα στην Ιταλία όπου η πλαστική σακούλα αποτελεί παρελθόν από το 2011.

Για να επιτευχθεί όμως το επιθυμητό αποτέλεσμα και για να καθαρίσουμε από το πλαστικό δεν αρκεί μόνο η επιβολή περιβαλλοντικών τελών. Απαιτείται η αλλαγή νοοτροπίας και καταναλωτικής συνήθειας που μπορούν να επιτευχθούν μέσω της εκπαίδευσης των νέων και της συστηματικής πληροφόρησης των πολιτών.