Ζημιές αρκούδων στο ζωικό κεφάλαιο – Τι έδειξε πανευρωπαϊκή μελέτη

Ζημιές αρκούδων στο ζωικό κεφάλαιο – Τι έδειξε πανευρωπαϊκή μελέτη

Κάθε χρόνο υπολογίζεται ότι στην Ευρώπη υποβάλλονται αιτήσεις για αποζημιώσεις για 12.000 αιγοπρόβατα που σκοτώνονται και 2.000 μελίσσια που καταστρέφονται από επιθέσεις αρκούδων.

Οι ζημιές αυτές εκτός από την οικονομική τους διάσταση έχουν και συναισθηματικές επιπτώσεις στους αγρότες και κτηνοτρόφους με αποτέλεσμα συχνά να προκαλούνται επιθετικές συμπεριφορές απέναντι στην άγρια πανίδα. Η προστασία μέσω νομοθεσίας όμως των άγριων ζώων ενισχύθηκε με την ανάπτυξη συστημάτων αποζημιώσεων για τις απώλειες που υφίστανται γεωργοί, κτηνοτρόφοι και μελισσοκόμοι.

Η έρευνα – Πανευρωπαϊκή μελέτη δεδομένα από 26 χώρες της Ευρώπης στο διάστημα 2005-2012, στην οποία συμμετείχε και ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ – αποκάλυψε επίσης ότι ο αριθμός των αποζημιώσεων για ζημιές από αρκούδες διαφέρουν κατά πολύ σε κάθε χώρα. Για παράδειγμα στη Νορβηγία περίπου 900 αιτήσεις αποζημιώνονται κάθε χρόνο, ενώ στην Εσθονία μόνο 30, αριθμός αντιστρόφως ανάλογος με τον πληθυσμό αρκούδων στις δύο χώρες (η Εσθονία έχει τετραπλάσιο αριθμό αρκούδων από τη Νορβηγία).

Η έρευνα αποκαλύπτει ότι οι ανθρώπινες ενέργειες είναι αυτές που παίζουν μεγαλύτερο ρόλο παρά το μέγεθος του πληθυσμού των αρκούδων. Παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν τον τελικό αριθμό των ζημιών είναι ο τρόπος και τα κριτήρια καταβολής των αποζημιώσεων, οι πρακτικές διαχείρισης των αρκούδων που ακολουθούνται, όπως ο εμπλουτισμός των βιοτόπων της, κ.α. Σε κάθε περίπτωση όμως αποδεικνύεται ότι ο αριθμός των αρκούδων δεν επηρεάζει καθόλου τον αριθμό των αιτήσεων που κατατίθενται.

Όπως δηλώνει ο επιστημονικός συντονιστής του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ και εκ των συγγραφέων τις μελέτης, Δρ. Αλέξανδρος Καραμανλίδης, στην Ελλάδα υπάρχει σύστημα αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ για ζημιές από αρκούδες στο ζωικό και φυτικό κεφάλαιο, το οποίο όμως από μόνο του δεν φτάνει για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των αλληλεπιδράσεων αυτών. «Είναι απαραίτητο, αποτελεσματικά μέτρα αντιμετώπισης των ζημιών από αρκούδες στο ζωικό και φυτικό κεφάλαιο, όπως η χρήση ποιμενικών σκύλων και ηλεκτροφόρων περιφράξεων να ενταχθούν στην εθνική στρατηγική για την αντιμετώπιση των αρνητικών αλληλεπιδράσεων, για το καλό των ανθρώπων της υπαίθρου και της αρκούδας».