πυρκαγια

2021: Ένα από τα θερμότερα έτη με ακραία καιρικά φαινόμενα

Το έτος 2021 συγκαταλέγεται στα επτά θερμότερα έτη (από το 2015 έως το 2021) που έχουν καταγραφεί ποτέ, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η Υπηρεσία Κλιματικής Αλλαγής Copernicus της Ευρωπαϊκής Ένωσης .

Η Ευρώπη βίωσε ένα από τα θερμότερα καλοκαίρια με την εμφάνιση ακραίων φαινομένων με σοβαρούς καύσωνες στη Μεσόγειο και πλημμύρες στην κεντρική Ευρώπη.

Τον Ιούλιο σημειώθηκαν πολύ έντονες βροχοπτώσεις στη δυτική και κεντρική Ευρώπη που οδήγησαν σε σοβαρές πλημμύρες σε πολλές χώρες όπως τη Γερμανία, το Βέλγιο, το Λουξεμβούργο και τις Κάτω Χώρες.

Αντίθετα, η περιοχή της Μεσογείου βίωσε κύμα καύσωνα κατά τη διάρκεια του Ιουλίου και εν μέρει του Αυγούστου, με υψηλές θερμοκρασίες που επηρέασαν ιδιαίτερα την Ελλάδα, την Ισπανία και την Ιταλία. Οι θερμές και ξηρές συνθήκες προκάλεσαν παρατεταμένες πυρκαγιές ιδίως στην ανατολική και κεντρική Μεσόγειο, με την Τουρκία να είναι μία από τις χώρες που επλήγησαν περισσότερο, εκτός από την Ελλάδα, την Ιταλία, την Ισπανία, την Πορτογαλία, την Αλβανία, τη Βόρεια Μακεδονία, την Αλγερία και την Τυνησία.