Θεαματική αύξηση παρουσίασε την τελευταία πενταετία η παραγωγή φρούτων με πυρήνα, σύκων, εσπεριδοειδών, χουρμάδων και σταφυλιών στην Αλγερία.
Σύμφωνα με στοιχεία του γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της ελληνικής πρεσβείας η παραγωγή νωπών φρούτων στην Αλγερία παρουσιάζει τα τελευταία έτη επέκταση των επιφανειών καλλιέργειας που αυξήθηκαν κατά 55% σε σχέση με το 2006.
Μηδαμινές είναι ωστόσο οι εξαγωγές φρούτων Αλγερινής προέλευσης με εξαίρεση τις εξαγωγές χουρμάδων. Την τελευταία δεκαετία οι εξαγωγές χουρμάδων έχουν αυξηθεί σημαντικά και αποτελούν το δεύτερο σε σπουδαιότητα εξαγωγικό προϊόν της μετά τους υδρογονάνθρακες. Φοινικόδενδρα, κυρίως στις οάσεις της Σαχάρας, καλλιεργούνται σε μία έκταση που καλύπτει περίπου 75.000 εκτάρια. Το συγκεκριμένο προϊόν εξάγεται κυρίως προς Γαλλία, Ρωσία, Σενεγάλη και Βέλγιο.
Στην Αλγερία δεν υπάρχει φορέας ελέγχου και μέτρησης της ποιότητας των νωπών οπωρολαχανικών με αποτέλεσμα να υπολογίζεται ότι οι απώλειες παραγωγής ανέρχονται σε ποσοστό 30% λόγω:
- απουσίας κανόνων για τη διατήρηση και το «στοίβαγμα» των προϊόντων
- μη τήρησης επακριβών ημερομηνιών για τη συγκομιδή της σοδειάς
- πρόκλησης βλαβών στο προϊόν από την «απρόσεκτη» συγκομιδή του.
Τεράστια αύξηση στις τιμές
Παρότι οι εκτάσεις για καλλιέργεια φρέσκων οπωρολαχανικών αυξήθηκαν σημαντικά κατά τη διάρκεια της περιόδου 2004-2014, η Αλγερία δεν έχει καταστεί αυτάρκης στα προϊόντα αυτά και έτσι είναι αναγκασμένη να προβαίνει σε μαζική εισαγωγή τους. Παρόλο που η ποιότητα των ανωτέρω προϊόντων δεν παρουσιάζει βελτίωση, η τιμή τους παρουσιάζει σταθερή άνοδο. Έτσι το 2015, σε σχέση με το 2004 οι τιμές των νωπών φρούτων αυξήθηκαν κατά 350 % και των φρέσκων λαχανικών κατά 260%!