εφορια υπολογισμοι

Άμεσες ενισχύσεις: Όσα πρέπει να γνωρίζετε για τις πληρωμές

Συνολικό ποσό 878 εκατ. ευρώ καταβλήθηκε χθες βράδυ στους δικαιούχους παραγωγούς, οι οποίοι ωστόσο διαπιστώνουν ότι τα ποσά που τους αναλογούν είναι “κουτσουρεμένα” σε σχέση με πέρυσι.

Τι πληρώθηκε χθες

Συγκεκριμένα τα ποσά που πιστώθηκαν και ο αριθμός των δικαιούχων είναι:

 • Το υπόλοιπο της βασικής ενίσχυσης ύψους περίπου 323 εκατ. ευρώ σε 595.858 δικαιούχους.
 • Η πράσινη ενίσχυση ύψους 526 εκατ. ευρώ σε 597.321 δικαιούχους.
 • Η ενίσχυση για τους γεωργούς νεαρής ηλικίας ύψους 29 εκατ. ευρώ σε 70.324 δικαιούχους.

97 εκατ. € λιγότερα

Το συνολικό ποσό της βασικής ενίσχυσης που αρχικά είχε καθοριστεί για τους Έλληνες παραγωγούς ανέρχοταν περίπου στα 1,1 δισ. €. Τελικά, το ποσό που χορηγήθηκε, μαζί με την προκαταβολή που δόθηκε τον Οκτώβριο, είναι περίπου στα 1 δισ. €, μειωμένο κατά 97,4 εκατ. €.

Η διαφορά με το εθνικό πλαφόν οφείλεται:

 • στην μη υποβολή ενιαίας αίτησης ενίσχυσης το 2018 από γεωργούς που κατείχαν δικαιώματα,
 • στην μη πλήρη ενεργοποίηση των δικαιωμάτων που κατείχαν γεωργοί που υπέβαλλαν ενιαία αίτηση ενίσχυσης 2018 και
 • στην μη καταβολή ενισχύσεων μικρότερων από 250 €.

Το ποσό που δόθηκε αντιστοιχεί στο 98,6 % της αιτηθείσας ενίσχυσης.

Που οφείλονται οι μειώσεις

Καταρχάς οι παραγωγοί γνώριζαν ότι τα ποσά των άμεσων ενισχύσεων θα μειώνονται κάθε χρόνο μέχρι και το 2019, τελευταίο έτος εφαρμογής της υφιστάμενης Κοινής Γεωργικής Πολιτικής.

Ωστόσο, νέες μειώσεις εφαρμόστηκαν φέτος στην αξία των δικαιωμάτων. Για τη χορήγηση δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης εθνικού αποθέματος 2018, το οποίο έφθασε το ποσό των 14,5 εκατ. ευρώ, εφαρμόστηκε ποσοστό γραμμικής μείωσης 2 % στην συνολική αξία των υφιστάμενων δικαιωμάτων.

Επίσης εφαρμόστηκε παρακράτηση ποσοστού 1,4 % λόγω δημοσιονομικής πειθαρχίας για ποσά άμεσων ενισχύσεων άνω των 2.000 ευρώ.

Που να απευθυνθείτε

Όσοι παραγωγοί ενδιαφέρονται να μάθουν περισσότερες πληροφορίες  για τα ποσά που έλαβαν, μπορούν να:

 • απευθύνονται στους φορείς υποβολής των αιτήσεων ενίσχυσης,
 • στο αυτοματοποιημένο τηλεφωνικό κέντρο εξυπηρέτησης του ΟΠΕΚΕΠΕ (2108802000) και
 • στο τηλεφωνικό κέντρο εξυπηρέτησης του ΥΠΑΑΤ (1540), το οποίο λειτουργεί τις εργάσιμες ημέρες από τις 09:00 έως τις 17:00.

Συνιστούμε, σε όσους έχουν τη δυνατότητα, να αναζητήσουν πληροφορίες προσωποποιημένης πληροφόρησης με τους εξής τρόπους:

 • Μέσω της ηλεκτρονικής εφαρμογής «Καρτέλα του Αγρότη» στην επιλογή «Δημοσιοποίηση Πληρωμών», για όσους  παραγωγούς έχουν υποβάλλει Αίτηση Ενιαίας Ενίσχυσης online για τα έτη 2014-2018 ή συμμετέχουν σε κάποιο μέτρο αγροτικής ανάπτυξης εδώ . Για όσους δεν έχουν κωδικό πρέπει να δημιουργήσουν προσωπικό λογαριασμό στην επιλογή “Εγγραφή” εδώ
 • Μέσω της ενότητας Ψηφιακές Υπηρεσίες του portal ΙΡΙΣ με χρήση των κωδικών πρόσβασης στο Πληροφοριακό Σύστημα του Υπουργείου Οικονομικών (taxisnet) εδώ.