πλαστικα-σκουπιδια

Απαγόρευση πλαστικών μέχρι το 2021 – Στο στόχαστρο και τα φίλτρα τσιγάρων

Πάνω από το 80% των απορριμμάτων στις θάλασσες είναι από πλαστικό. Λόγω του αργού ρυθμού αποσύνθεσης του, το πλαστικό συσσωρεύεται σε θάλασσες, ωκεανούς και παραλίες εντός της ΕΕ αλλά και παγκοσμίως. Πλαστικά κατάλοιπα βρίσκονται σε θαλάσσια είδη, όπως θαλάσσιες χελώνες, φώκιες, φάλαινες και πουλιά, αλλά και σε ψάρια και οστρακοειδή, και κατά συνέπεια στην ανθρώπινη τροφική αλυσίδα.

Πλαστικά αντικείμενα μιας χρήσης, όπως πιάτα, μαχαιροπίρουνα, καλαμάκια, ξυλάκια μπαλονιών ή μπατονέτες θα απαγορευτούν από τις ευρωπαϊκές αγορές από το 2021 κι έπειτα, σύμφωνα με νομοθετική πρόταση που ενέκρινε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Οι ευρωβουλευτές πρόσθεσαν στον κατάλογο πλαστικών που θα απαγορευτούν από την ευρωπαϊκή αγορά από το 2021 και μετά τις πολύ ελαφριές πλαστικές σακούλες, προϊόντα από οξοδιασπώμενο πλαστικό, όπως σακούλες ή συσκευασίες, και προϊόντα συσκευασίας γρήγορου φαγητού από διογκωμένο πολυστυρένιο.

Εθνικοί στόχοι μείωσης για άλλα μη απαγορευμένα πλαστικά

Τα κράτη μέλη θα πρέπει να μειώσουν έως το 2025 με «φιλόδοξο και βιώσιμο τρόπο» την κατανάλωση πολλών άλλων προϊόντων πλαστικών για τα οποία δεν υπάρχει εναλλακτική λύση. Στα προϊόντα αυτά συμπεριλαμβάνονται οι συσκευασίες χάμπουργκερ μιας χρήσης, οι συσκευασίες σάντουιτς ή συσκευασίες φρούτων, επιδόρπιων ή παγωτών. Τα κράτη μέλη θα εκπονήσουν εθνικά σχέδια για να ενθαρρύνουν τη χρήση προϊόντων κατάλληλων για πολλαπλή χρήση, καθώς και για επαναχρησιμοποίηση και ανακύκλωση.

Άλλα πλαστικά, όπως οι φιάλες ποτών, θα πρέπει να συλλέγονται ξεχωριστά και να ανακυκλώνονται σε ποσοστό 90% μέχρι το 2025.

Φίλτρα τσιγάρων

Οι ευρωβουλευτές συμφώνησαν ότι τα μέτρα μείωσης θα πρέπει επίσης να καλύπτουν τα απόβλητα από προϊόντα καπνού, ιδίως τα φίλτρα τσιγάρων που περιέχουν πλαστικό. Τα προϊόντα αυτά θα πρέπει να μειωθούν σε 50% έως το 2025 και 80% έως το 2030.

Ένα φίλτρο τσιγάρου μπορεί να μολύνει από 500 έως και 1000 λίτρα νερού, ενώ η αποσύνθεσή του μπορεί να διαρκέσει έως και δώδεκα χρόνια, εάν πεταχτεί στο οδόστρωμα. Αποτελεί το δεύτερο πλαστικό μιας χρήσης που μολύνει περισσότερο.

Comments (2)

 

Πραγματικά κάτι πρέπει να γίνει με το θέμα των φίλτρων. Είμαι στο επάγγελμα κλειδαράς γλυφάδας και κλειδαράς Αργυρούπολης Βρισκόμουν στην περιοχή της Γλυφάδας Αιξωνή και είδα στα σκουπίδια να αναπαράγεται φωτιά από ένα μισοπεθαμένα φίλτρο. Πραγματικά ποτέ δν το περίμενα να έχει ένα τόσο μικρό πραγματάκι τόσο καταστροφικές δυνάμεις.

 

 

Κλειδαράς Γλυφάδα Παρ. Λεωφ. Βουλιαγμένης 34 Γλυφαδα 164 52 Τηλ: 210 9600990 6985741000 https://kleidaras-glyfada.eu