Πυρκαγιά

Αποζημιώσεις σε αγρότες που επλήγησαν από τις πυρκαγιές στην Εύβοια

Δεσμεύσεις για την άμεση αποζημίωση των παραγωγών και αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος μέσω αναδάσωσης 9.000 στρ. χαλεπίου πεύκης, έδωσε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βαγγέλης Αποστόλου και ο Πρόεδρος του ΕΛΓΑ, Φάνης Κουρεμπές στους κατοίκους των Ψαχνών Ευβοίας.

Για τις αγροτικές ζημιές έχει γίνει μια πρώτη προσέγγιση από τον ΕΛΓΑ. Συγκεκριμένα έχουν καεί σχεδόν 1.000 στρ. δενδρώδεις καλλιέργειες, κυρίως ελιάς (περίπου 10.000 ελαιόδεντρα) και δευτερευόντως αμπελώνες, καρυδιές κ.α. Επίσης έχουν επισημανθεί ζημιές στο ζωικό κεφάλαιο (γίδια και μελισσοσμήνη), σε πάγιο κεφάλαιο (σταβλικές εγκαταστάσεις, ζωοτροφές, γεωργικές αποθήκες) καθώς και στη ρητινοκαλλιέργεια.

Οι καταστροφές θα καλυφθούν με αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ ή μέσω κρατικών ενισχύσεων (ΠΣΕΑ) εφόσον εγκριθούν από την Ε.Ε.

Ειδικά για τους κατοίκους της Δημοτικής Ενότητας Μεσσαπίων, η οποία κηρύχτηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, θα υπάρξουν δυνατότητες για ρύθμιση οφειλών προς το Δημόσιο, ΕΝΦΙΑ, ασφαλιστικές εισφορές κ.λ.π.

Οι πληγέντες μπορούν να υποβάλλουν τις δηλώσεις ζημιάς μέχρι τη Δευτέρα 27 Αυγούστου.