Σταφύλι-Κρασί-Αμπέλι

Αργεντινή: Αυξημένη κατά 30% η παραγωγή σταφυλιών

Στον μεγαλύτερο σε έκταση αμπελώνα της Μεντόσα στην Αργεντινή συγκομίστηκαν 1,7 εκατ. τόνους σταφυλιών το 2018, παραγωγή κατά 35% αυξημένη σε σύγκριση με τη συγκομιδή του 2017.

Βάζοντας τέλος στις μικρές συγκομιδές των 2016 και 2017, η βιομηχανία οίνου της Αργεντινής προβάλλεται ήδη σαν προμηθευτής σε μια ελλειμματική παγκόσμια αγορά οίνου.

Με 2,5 εκατ. τόνους σταφυλιών, η συγκομιδή της Αργεντινής το 2018 υπερβαίνει τις πρώτες προβλέψεις της “κανονικής συγκομιδής” και σήμερα μιλά για ένα “γενναιόδωρο τρύγο”.

Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις του Ινστιτούτου Αμπελουργίας (INV), η εγχώρια συγκομιδή θα είναι κατά 30% αυξημένη σε σύγκριση με τη μικρή συγκομιδή του 2017, 41% μεγαλύτερη σε σύγκριση με την πολύ μικρή παραγωγή του 2016 και 5% αυξημένη σε σύγκριση με το μέσο όρο των 10 τελευταίων ετών.

Επιτέλους έχουμε μια συγκομιδή που θα χρησιμοποιηθεί για την αναπλήρωση των αποθεμάτων και την αύξηση της προσφοράς μας σε κρασί για τις εγχώριες και ξένες αγορές” αναφέρουν οι οινοποιοί της Mendoza.

Μετά από δύο περίπλοκες χρονιές, οι καλές αποδόσεις ανακουφίζουν την επιβαρυμένη βιομηχανία οίνου, η οποία σκοπεύει να εκμεταλλευτεί τη διεθνή έλλειψη οίνων (-9% οι οίνοι που παρήχθησαν το 2017). “Η κατάσταση είναι θεαματική. Έχουμε κρασί, σε αντίθεση με τον υπόλοιπο κόσμο. Πρέπει να κάνουμε ανταγωνιστικό το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής μας σε διαπραγμάτευση τιμών με τις ευρωπαϊκές χώρες που επιθυμούν να εισάγουν” αναφέρει στην ιστοσελίδα Télam ο Carlos Iannizzotto, διευθυντής του Συνδέσμου Οινοποιητικών Συνεταιρισμών της Αργεντινής (Acovi) και Πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Αγροτικών Συνεταιρισμών Αργεντινής (Coninagro), ο οποίος προσθέτει ότι στόχος δεν είναι μόνο να καλυφθεί η ζήτηση, αλλά να κατακτηθούν οι αγορές.