ελιες

Διαδικτυακή Εκδήλωση: «Ελιές καλαμών αντί Καλαμάτας μέσω ΣτΕ»

6 Ιουλίου 2022 – Διαδικτυακή Εκδήλωση  με θέμα «Ελιές καλαμών αντί Καλαμάτας μέσω ΣτΕ»  διοργανώνει την Τετάρτη 6/7/2022 και ώρα 19:30 η παράταξη του ΓΕΩΤΕΕ, ΓΕΩΤΕΧΝΙΚΗ ΕΝΩΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ (ΓΕΚ).

Με την πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ ακυρώνεται η Υ.Α. της 07-02-2018 που αφορούσε την εγγραφή στον εθνικό κατάλογο ποικιλιών των συνωνύμων της ποικιλίας ελιάς Καλαμών, κατόπιν προσφυγής συλλόγων της Μεσσηνίας.

Ως άμεση συνέπεια αυτής της απόφασης παραμένει το δικαίωμα σε όλες τις παραγωγές χώρες εκτός Ε.Ε. (Μαρόκο, Αλγερία, Τουρκία κ.α.) να πουλούν ελιές με το όνομα “KALAMATA” αλλά όχι στους παραγωγούς της χώρας μας, εκτός Μεσσηνίας.

Οι παραγωγοί των υπολοίπων περιοχών θα μπορούν να πουλούν με τον διακριτικό τίτλο “KALAMON” συνοδευόμενο πιθανά και από έναν γεωγραφικό προσδιορισμό (π.χ. Μεσολογγίου ή Στυλίδας).

Επειδή το θέμα έχει μεγάλες οικονομικές επιπτώσεις στους παραγωγούς και τους μεταποιητές-εξαγωγείς της επικράτειας, με κίνδυνο να χαθεί από τις ελληνικές εταιρίες ένα μεγάλο κομμάτι των αγορών, που εξυπηρετούσαμε ως σήμερα, η παρούσα διαδικτυακή εκδήλωση θα προσπαθήσει να βάλει ένα λιθαράκι στην αποφυγή του πιθανού αδιεξόδου που διαφαίνεται.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί μέσω του Zoom εδώ.