αμπελι

Διεθνές συμπόσιο: Η κληρονομιά και η αξιοποίηση των αμπελοοινικών περιοχών

5 εως 7 Νοεμβρίου – Οι πτυχές της κληρονομιάς και του πολιτισμού της αμπέλου και του οίνου ενσωματώνονται πλέον στην αξιοποίηση των αμπελώνων σε όλο τον κόσμο. Η κατάταξη 9 αμπελώνων, όλων ευρωπαϊκών, στην παγκόσμια κληρονομιά της UNESCO κατά τη διάρκεια των δεκαπέντε τελευταίων ετών, έχει δείξει πόσο η κληρονομιά της αμπέλου και του οίνου, τόσο υλική όσο και άυλη, αποτελεί ένα σημαντικό μοχλό οικονομικής και τουριστικής ανάπτυξης και αρκετές περιοχές σήμερα ετοιμάζουν ή υποβάλλουν την υποψηφιότητά τους στην UNESCO. Για πολλούς λόγους, αυτό το διάβημα κινητοποιεί την προσοχή όλων των φορέων του παγκόσμιου αμπελοοινικού τομέα, τόσο στις περιοχές αμπελώνων που υφίστανται εδώ και πολλές χιλιετίες όσο και σε περιοχές, ενίοτε απίθανες, στις οποίες η άμπελος καλλιεργείται εδώ και λίγες μόλις δεκαετίες.

Σε οικονομικό επίπεδο, η συνάντηση μεταξύ του αμπελοοινικού και του τουριστικού κλάδου δημιουργεί ένα μοντέλο «γόνιμης αλληλεπίδρασης», το οποίο μάλιστα αναδεικνύεται ιδιαίτερα στη Σαντορίνη, όπως και στα οινοτουριστικά δίκτυα της Γαλλίας ή άλλων χωρών. Τίθεται επίσης το ζήτημα της προηγούμενης ή σημερινής επίδρασης δημόσιων πολιτικών (νομοθετικών και πολιτιστικών δράσεων, χωροταξικών σχεδιασμών…) στην αξιοποίηση των αμπελουργικών περιοχών.

Το διεθνές συμπόσιο με τίτλο:

«Η κληρονομιά και η αξιοποίηση των αμπελοοινικών περιοχών»

το οποίο θα πραγματοποιηθεί στις 5, 6 και 7 Νοεμβρίου στη νήσο Σαντορίνη, έχει αντικειμενικό σκοπό την παρουσίαση και την εξέταση πρόσφατων εργασιών όλων των δραστηριοτήτων στον ευρύ αυτό τομέα.

Η προσοχή θα εστιαστεί στους φορείς, τις πρακτικές και την ανάδειξη ως κληρονομιά της αισθητικής του αμπελουργικού τοπίου ανά τον κόσμο, φυσικών ή διαμορφωμένων από τους ανθρώπους. Θα επισημανθεί επίσης, με τη βοήθεια στοχευμένων παραδειγμάτων, η σπουδαιότητα της τεχνικής προόδου, ιδίως στην επιστήμη τόσο της αμπελουργίας όσο και της οινολογίας, καθώς και της αξιοποίησης των αμπελοοινικών περιοχών από πλευράς κοινωνικοοικονομικής, πολιτισμικής, και τουριστικής.

Το διεπιστημονικό συμπόσιο διοργανώνεται από την Έδρα UNESCO «Πολιτισμός και Παραδόσεις του Οίνου» στο Πανεπιστημίου της Βουργουνδίας (Bourgogne), το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Δήμο Θήρας, την Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Αμπέλου και Οίνου (ΕΔΟΑΟ), το Σύνδεσμο Ελληνικού Οίνου (ΣΕΟ) και την Κεντρική Ένωση Συνεταιριστικών Οργανώσεων Ελλάδας.

ΘΕΜΑΤΟΛΟΓΙΑ

 • Οι τρόποι αξιοποίησης της αμπελοοινικής της κληρονομιάς και των πολιτισμών
 • Οι φορείς της δημιουργίας αμπελοοινικών περιοχών
 • Οι αμπελοοινικοί κανονισμοί (Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης/AOP, Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη/IGP, οι αγορές των οίνων…): ποιες οι επιπτώσεις τους στην ανάπτυξη των αμπελοοινικών περιοχών;
 • Τουριστική αξιοποίηση και ανάδειξη σε κληρονομιά των αμπελουργικών παραδόσεων χιλιετιών ή της λαογραφικής οινικής παράδοσης, που ανακαλύπτεται εκ νέου ή ακόμη και επινοείται.
 • Τουρισμός και οινοτουρισμός, ομοιότητες και σχέσεις.
 • Οι επιστημονικές και τεχνικές πρόοδοι, μοχλοί της αξιοποίησης των αμπελοοινικών περιοχών.

Με βάση πολυάριθμα παραδείγματα, θα γίνει προσπάθεια να συγκριθεί η στρατηγική ανάδειξης σε πολιτισμική κληρονομιά των «αρχαίων αμπελώνων» με εκείνη των νέων οινοπαραγωγών περιοχών.

Επίσημες γλώσσες του συμποσίου: Ελληνικά, Γαλλικά, Αγγλικά

ΚΟΣΤΟΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Η τιμή εγγραφής στο συμπόσιο περιλαμβάνει την συμμετοχή στις διαλέξεις, το βιβλίο των περιλήψεων, το κοκτέιλ έναρξης, τα διαλείμματα για καφέ, τα μεσημεριανά γεύματα, την εκδρομή: 150 €

Γεύμα μπουφέ (gala) (προαιρετικό) – 6 Νοεμβρίου το απόγευμα: 30 €

ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

Κατερίνα Μπινιάρη, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών – Ελλάδα

Olivier Jacquet, Πανεπιστήμιο Βουργουνδίας (Bourgogne) Έδρα της UNESCO «Πολιτισμός και παράδοση του οίνου», Γαλλία

Μαρία Νικολαντωνάκη, Πανεπιστήμιο Βουργουνδίας (Bourgogne) – IUVV, Γαλλία Jocelyne Pérard, Πανεπιστήμιο Βουργουνδίας(Bourgogne) Έδρα UNESCO «Πολιτισμός και παράδοση του οίνου», Γαλλία

Ιωάννα Βαμβακούρη, Δήμος Θήρας, Ελλάδα

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

 • Marielle Adrian, Πανεπιστήμιο Βουργουνδίας (Bourgogne), Γαλλία
 • Françoise Ardillier Carras, Πανεπιστήμιο Ορλεάνης, Γαλλία
 • Κατερίνα Μπινιάρη – Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Ελλάδα
 • Luca Bonardi, Πανεπιστήμιο Μιλάνου, Ιταλία
 • Θεόδωρος Γεωργόπουλος, Πανεπιστήμιο Ρέιμς – Καμπανίας (Reims Champagne- Ardenne), Σύνδεσμος Ελληνικού Οίνου, Ελλάδα
 • Sophie Lignon Darmaillac, Πανεπιστήμιο Παρισιού IV Σορβόννης, Γαλλία
 • Μαρία Νικολαντωνάκη, Πανεπιστήμιο Βουργουνδίας (Bourgogne) – IUVV, Γαλλία
 • Eugen Rusu, Πανεπιστήμιο Ιάσιου (A.I. Cuza de Iasi), Ρουμανία
 • Ivanira Falcade, Πανεπιστήμιο Caxias do Sul, Βραζιλία
 • Eric Vincent, Εθνικό Ινστιτούτο Προέλευσης και Ποιότητας (INAO), Γαλλία
 • Serge Wolikow, Πανεπιστήμιο Βουργουνδίας (Bourgogne), Γαλλία

Περισσότερες πληροφορίες στα τηλ 210 5294632 Κινητό: 6932307482

Για την εγγραφή  εδώ

Το πρόγραμμα του Συμποσίου εδώ