Δωρεάν Γεύμα κατά της Σπατάλης Τροφίμων – Εμείς συμμετέχουμε ενεργά!

9 Νοεμβρίου 2014 – Αγρότες και διανομείς στην Ελλάδα και ανά τον κόσμο αναγκάζονται να σπαταλούν εκατομμύρια τόνους φρούτων και λαχανικών ετησίως λόγω ακύρωσης παραγγελιών ή αυστηρών αισθητικών κριτηρίων που τίθενται από τα σουπερμάρκετ.

Εκατομμύρια τόνοι φρέσκων φρούτων και λαχανικών πετιούνται επειδή δεν είναι… εμφανίσιμα κι άλλα επειδή περισσεύουν! Πάνω από το 1/3 της παγκόσμιας παραγωγής τροφίμων σπαταλάται από τους αγρούς και τα σουπερμάρκετ μέχρι τα νοικοκυριά και τα εστιατόρια, ενώ κάθε νοικοκυριό στην Ελλάδα σπαταλά 98,9 κιλά τροφίμων ανά άτομο σε ετήσια βάση.

Την Κυριακή 9 Νοεμβρίου στoν Λευκό Πύργο στη Θεσσαλονίκη θα έχει προετοιμαστεί αποκλειστικά με ολόφρεσκες πρώτες ύλες που θα πετάγονταν γιατί δεν έφτασαν στην αγορά λόγω εμφάνισης ή λόγω περισσεύματος και θα προσφέρει δωρεάν ένα λαχταριστό γεύμα για 5000 πολίτες.

Η Ελληνική Γεωργία καλεί όλους τους αναγνώστες και μαθητές της, παραγωγούς-μεταποιητές, να συμμετέχουν ενεργά σε τέτοιες εκδηλώσεις, και να αποτελέσουν πρότυπα και για όλους όσους εμπλέκονται στο αγροδιατροφικό τομέα της χώρας μας. Επικοινωνήστε με το ΜΠΟΡΟΥΜΕ στο τηλ (+30) 210 3237805

Το γεύμα

Από τις 11 το πρωί έως τις 4μμ, μια συνεργασία οργανισμών, εκατοντάδων εθελοντών και επώνυμων υποστηρικτών προσκαλεί το κοινό να απολαύσει το κυρίως γεύμα – ένα γιγαντιίο μπριάμ με λαχανικά από την Κεντρική Αγορά Θεσσαλονίκης – και να συμμετάσχει σε μία σειρά ευφάνταστων παράλληλων δραστηριοτήτων. Το γεύμα θα ετοιμαστεί από την Ένωση Αρχιμαγείρων Θεσσαλονίκης.

  • Πάνω από 1 τόνος λαχανικών και φρούτων θα χρησιμοποιηθούν για το γεύμα
  • Πάνω από 150 εθελοντές θα λάβουν μέρος στην προετοιμασία της εκδήλωσης
  • Εκατοντάδες κιλά ‘άσχημων’ λαχανικών θα συλλεχθούν από την Κεντρική Αγορά Θεσσαλονίκης και από χωράφια κοντά στην πόλη από δεκάδες εθελοντές
  • Πάνω από 70 εθελοντές θα καθαρίσουν και θα κόψουν τα λαχανικά για το γεύμα – ένα τεράστιο Μπριάμ – τη μέρα πριν την εκδήλωση στο ρυθμό χορευτικής μουσικής από γνωστούς DJ

Παράλληλες δραστηριότητες

  • Μαγειρικές επιδείξεις από τους Λευτέρη Λαζάρου, Νταϊάνα Κόχυλα και Ευτύχη Μπλέτσα, που θα παρουσιάσουν ευφάνταστες προτάσεις για την αξιοποίηση περισσευούμενου φαγητού καθώς και μία σειρά γαστριμαργικών δημιουργιών με εντόσθια ζώων.
  • Disco Soup street party όπου το κοινό μαζί με εθελοντές θα μπορέσει να φτιάξει και να απολαύσει μια γιγαντιαία φρουτοσαλάτα, καθαρίζοντας και κόβοντας φρούτα και λαχανικά στο ρυθμό της μουσικής των DJ.
  • Βιωματικό εργαστήριο για μικρούς και μεγάλους, όπου οι συμμετέχοντες μαθαίνουν να διαβάζουν τις ετικέτες στις συσκευασίες των τροφίμων, καθώς και τις συστάσεις συντήρησης και αποθήκευσής τους κάνοντας το πρώτο καθοριστικό βήμα για την πρόληψη της σπατάλης τροφίμων στο σπίτι από τo WWF Ελλάς και το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο.
  • Δραστηριότητες και βιωματικά παιχνίδια για παιδιά γύρω από τη σπατάλη τροφίμων και τις ορθές διατροφικές επιλογές. Ο σεφ Κωνσταντίνος Αϊβάζογλου θα μοιραστεί μαζί τους πρωτότυπες συνταγές με φρούτα και λαχανικά. Τη δράση συντονίζει η ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΑΕ, το ΜΠΟΡΟΥΜΕ και το Βρετανικό Συμβούλιο ενώ στις εκδηλώσεις θα συμμετέχει και ο Παιδικός Σταθμός το «Σχολείο της Φύσης».
  • Την ημέρα πριν την εκδήλωση θα οργανωθεί άλλο ένα Disco Soup – ένα πάρτυ όπου πάνω από 70 εθελοντές θα προετοιμάσουν τα λαχανικά για το κυρίως γεύμα με χορευτική μουσική υπόκρουση.
  • Τις ημέρες πριν από την εκδήλωση εθελοντές θα μαζέψουν εκατοντάδες κιλά φρέσκων λαχανικών από χωράφια παραγωγών κοντά στη Θεσσαλονίκη τα οποία θα αφήνονταν να σαπίσουν γιατί δεν ταίριαζαν στα αισθητικά κριτήρια των σουπερμάρκετ.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την εκδήλωση και την καμπάνια μπορείτε να απευθυνθείτε στα τηλέφωνα +447837118970, +306973328332

Η εκδήλωση διοργανώνεται από την περιβαλλοντική οργάνωση Feedback τη Θεσσαλονίκη-Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Nεολαίας 2014, την ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΑΕ, Ανώνυμη Αναπτυξιακή Εταιρεία ΟΤΑ Ανατολικής Θεσσαλονίκης, το ΜΠΟΡΟΥΜΕ, το WWF Ελλάς, το Βρετανικό Συμβούλιο, την Κεντρική Αγορά Θεσσαλονίκης ΑΕ, το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, το Slow Food Thrace και το EU FUSIONS και με την υποστήριξη του Δήμου Θεσσαλονίκης..