καναδας

Ε.Ε.: Απαγόρευση εισαγωγών φρέσκων φρούτων και λαχανικών από Καναδά

Ο αγροτικός τομέας του Καναδά, που εξακολουθεί να αντιμετωπίζει δυσκολίες με την Κίνα ως προς τις εξαγωγές καναδικής κράμβης, χοιρινού και βοείου κρέατος, φαίνεται ότι δοκιμάζεται για ακόμη μία φορά.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το γραφείο Ο.Ε.Υ. Οττάβας, η ΕΕ θα απαγορεύσει τις εισαγωγές καναδικών κερασιών και άλλων φρέσκων φρούτων στο έδαφός της, από 1ης Σεπτεμβρίου 2019, οπότε θα ισχύσουν νέες προϋποθέσεις εισαγωγών.

Οι νέοι κανόνες, που σχετίζονται με τα παράσιτα, θα αφορούν όχι μόνο στα κεράσια, αλλά και σε άλλα φρέσκα φρούτα και λαχανικά, όπως μήλα, μούρα (cranberries, blueberries), πιπεριές, πατάτες και τομάτες. Δεν θα αφορούν σε κατεψυγμένα και αποξηραμένα φρούτα.

Εκπρόπωπος της Ένωσης Κερασιών της Επαρχίας της Βρετανικής Κολομβίας δήλωσε ότι οι αποφάσεις δεν θα επηρεάσουν την φετινή συγκομιδή, η οποία έχει, ήδη, ολοκληρωθεί και τα φρούτα έχουν συσκευασθεί και αποσταλεί στους προορισμούς τους.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, ο Καναδικός Οργανισμός Επιθεώρησης Τροφίμων θα συνεργασθεί με τη βιομηχανία προς διαμόρφωση αντιπροτάσεων, ώστε να καταστεί δυνατή η επανεκκίνηση των εξαγωγών. Πάντως, σε περίπτωση μη επίλυσης του θέματος, εκτιμάται ότι θα υπάρξουν σοβαρές επιπτώσεις ως προς τη συγκομιδή του 2020.

Το 2018 οι εξαγωγές καναδικών κερασιών στην ΕΕ έφθασαν περίπου τα 3,2 εκ. δολλάρια Καναδά.