εξαγωγες

ΕΕ: Εισαγωγές γεωργικών προϊόντων χωρίς δασμούς από τη Μολδαβία

Περισσότερα μολδαβικά δαμάσκηνα, σταφύλια και άλλα γεωργικά προϊόντα θα έρχονται στις ευρωπαϊκές αγορές χωρίς δασμούς.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα επιτρέπει την προσωρινή διευκόλυνση της πρόσβασης στην ευρωπαϊκή αγορά για τα υπόλοιπα επτά προϊόντα από τη Μολδαβία, τα οποία εξακολουθούν να υπόκεινται σε δασμολογικές ποσοστώσεις κατά την είσοδο στην ΕΕ.

Πρόκειται για ένα μέτρο που αποσκοπεί στο να βοηθήσει τη Μολδαβία να αντιμετωπίσει την απώλεια των κύριων αγορών της για αυτά τα βασικά γεωργικά προϊόντα εξαιτίας του πολέμου.

Σχεδόν όλα τα μολδαβικά προϊόντα μπορούν ήδη να εισέλθουν στην ΕΕ χωρίς δασμούς στο πλαίσιο της ζώνης ελευθέρων συναλλαγών ΕΕ-Μολδαβίας.

Τα προτεινόμενα μέτρα καλύπτουν τα υπόλοιπα επτά προϊόντα για τα οποία οι εξαγωγές από τη Μολδαβία στην ΕΕ δεν έχουν ακόμη απελευθερωθεί πλήρως: δαμάσκηνα, επιτραπέζια σταφύλια, μήλα, ντομάτες, σκόρδα, κεράσια και χυμός σταφυλιών.

Ο κανονισμός υπερδιπλασιάζει – για τη διάρκεια ενός έτους – την ποσότητα των προϊόντων αυτών που μπορούν να εισάγονται χωρίς δασμούς από τη Μολδαβία στην ΕΕ. Οι δυνητικά αφορολόγητες ποσότητες θα ανέρχονται πλέον σε περίπου 55 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων περίπου 10 εκατ. ευρώ δαμάσκηνα και 27 εκατ. ευρώ επιτραπέζια σταφύλια.