εξαγωγες

Ε.Ε: Ο μεγαλύτερος εξαγωγέας αγροδιατροφικών προϊόντων στον κόσμο

Σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύτηκε χθες, η ΕΕ διατηρεί για ένα ακόμη έτος τη θέση της ως ο μεγαλύτερος εξαγωγέας αγροδιατροφικών προϊόντων στον κόσμο, με εξαγωγές που ανήλθαν σε 138 δισ. ευρώ το 2018.

Τα γεωργικά προϊόντα αντιπροσώπευαν σημαντικό ποσοστό της τάξης του 7 % της αξίας του συνόλου των εξαχθέντων προϊόντων της ΕΕ το 2018, και κατατάσσονταν τέταρτα μετά τα μηχανήματα, τα άλλα μεταποιημένα προϊόντα και τα χημικά προϊόντα.

Η γεωργία και οι κλάδοι και υπηρεσίες που σχετίζονται με τα τρόφιμα από κοινού εξασφαλίζουν σχεδόν 44 εκατομμύρια θέσεις εργασίας στην ΕΕ. Η αλυσίδα παραγωγής και μεταποίησης τροφίμων αντιπροσωπεύει το 7,5 % της απασχόλησης και το 3,7 % της συνολικής προστιθέμενης αξίας στην ΕΕ.

Οι πέντε σημαντικότερες αγορές για τα αγροδιατροφικά προϊόντα της ΕΕ εξακολουθούν να είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Κίνα, η Ελβετία, η Ιαπωνία και η Ρωσία, οι οποίες απορροφούν το 40 % των εξαγωγών της ΕΕ.

Οι οίνοι και το βερμούτ εξακολουθούν να κυριαρχούν στο καλάθι των εξαγόμενων προϊόντων, ενώ δεύτερα έρχονται τα οινοπνευματώδη ποτά και τα λικέρ. Ακολουθούν οι παιδικές τροφές και τα διάφορα παρασκευάσματα διατροφής, οι σοκολάτες, τα ζυμαρικά και τα προϊόντα ζαχαροπλαστικής.

Εισαγωγές

Όσον αφορά τις εισαγωγές, η έκθεση καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η ΕΕ έχει καταστεί ο δεύτερος μεγαλύτερος εισαγωγέας αγροδιατροφικών προϊόντων, με εισαγωγές αξίας 116 δισ. ευρώ. Κατά συνέπεια, στον αγροδιατροφικό τομέα η ΕΕ παρουσιάζει θετικό καθαρό εμπορικό ισοζύγιο ύψους 22 δισ. ευρώ.

Η ΕΕ προμηθεύεται κυρίως τρία είδη προϊόντων: προϊόντα που δεν παράγονται στην ΕΕ ή που παράγονται σε μικρές ποσότητες, όπως τροπικά φρούτα, καφές και νωπά ή αποξηραμένα φρούτα (αντιπροσώπευαν το 23,4 % των εισαγωγών το 2018), προϊόντα που προορίζονται για ζωοτροφές (συμπεριλαμβανομένων των ελαιοπιτών και των σπόρων σόγιας, που από κοινού αντιπροσωπεύουν το 10,8 % των εισαγωγών) και προϊόντα που χρησιμοποιούνται ως συστατικά σε περαιτέρω επεξεργασία (όπως το φοινικέλαιο).

Το 2018, οι εισαγωγές από τις ΗΠΑ σημείωσαν τη μεγαλύτερη άνοδο αυξανόμενες κατά 10 %, γεγονός που καθιστά τη συγκεκριμένη χώρα τον κορυφαίο προμηθευτή της ΕΕ σε αγροδιατροφικά προϊόντα.