γουρουνι-χοιρος

Έκτακτες προσλήψεις κτηνιάτρων λόγω της αφρικανικής πανώλης των χοίρων

Τροπολογία για την άμεση πρόσληψη συμβασιούχων κτηνιάτρων με σκοπό την πρόληψη εισόδου στη χώρα της Αφρικανικής Πανώλους των Χοίρων και τον έλεγχο του νοσήματος σε περίπτωση εξάπλωσής του, κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή.

Η σχετική διάταξη αφορά στην πρόσληψη 46 Κτηνιάτρων ΠΕ, για ένα έτος για την αντιμετώπιση εκτάκτων ή απρόβλεπτων κινδύνων που σχετίζονται με την προστασία της αγροτικής, κτηνοτροφικής και αλιευτικής παραγωγής, την ασφάλεια των τροφίμων και την προστασία της δημόσιας υγείας.

Μέχρι στιγμής δεν έχει εκδηλωθεί κάποιο κρούσμα σε καμία περιοχή της ελληνικής επικράτειας, το γεγονός όμως ότι η νόσος έχει επεκταθεί σε νοτιότερες περιοχές της Βουλγαρίας ( πχ. Φιλιππούπολη) η λήψη έκτακτων μέτρων θεωρείται επιτακτική.

Επισημαίνεται ότι η αφρικάνικη πανώλη εκτός των άλλων μπορεί να μεταδοθεί και μέσω των τροφίμων και ζωοτροφών.

Σύμφωνα με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έχουν ληφθεί μέτρα από το Υπουργείο προκειμένου να ενταθούν οι έλεγχοι και να ενημερωθούν οι χοιροτρόφοι για τα πρωτόκολλα διαχείρισης, επισημαίνοντας ωστόσο ότι «το υπάρχον προσωπικό της Γενικής Διεύθυνσης Κτηνιατρικής του Υπουργείου και των αντιστοίχων υπηρεσιών των Περιφερειών, δεν επαρκεί για την  αυξημένη επαγρύπνηση που απαιτείται».

Το σχέδιο υπουργικής απόφασης για την κατανομή των κτηνιάτρων σε όλες στις Περιφέρειες που είναι απολύτως αναγκαίοι, αλλά και με τα κριτήρια, τον τρόπο, τη μοριοδότηση, τις αρμοδιότητες και όλες τις λεπτομέρειες για την πρόσληψή τους είναι ήδη έτοιμο για υπογραφή.