εσπεριδοειδη-λεμονια-πορτοκαλια

Εκτιμήσεις για σημαντική μείωση της παραγωγής εσπεριδοειδών στην Ιταλία

Η Ευρώπη είναι η μεγαλύτερη αγορά χυμών φρούτων στον κόσμο, αντιπροσωπεύοντας το 55% των συνολικών παγκόσμιων εισαγωγών με κύριους προμηθευτές της σε πορτοκάλια: Ν.Αφρική, Αίγυπτος, Μαρόκο και Αργεντινή.

Οι  εισαγωγές συνεχίζουν να αυξάνονται, παρά τη μειωμένη κατανάλωση χυμών στη λιανική αγορά. Αυτό συμβαίνει επειδή οι εισαγόμενοι χυμοί χρησιμοποιούνται όλο και περισσότερο ως συστατικά σε διαφορετικούς τύπους ποτών. 

Πρώτες στην παραγωγή πορτοκαλιών, Ισπανία και Ιταλία 

Στις χώρες της ΕΕ η παραγωγή των πορτοκαλιών είναι συγκεντρωμένη κατά 80%, στην  Ισπανία και στην Ιταλία ενώ το υπόλοιπο 20% παράγεται στην Ελλάδα και την Πορτογαλία.

Επίσης η Ισπανία είναι η πρώτη χώρα μεταποίησης χυμών, ακολουθούμενη από την Ιταλία.

Η παραγωγή εσπεριδοειδών στην Ιταλία

Ο τομέας παραγωγής των φρούτων και λαχανικών στην Ιταλία επιδεικνύει αξιοζήλευτη ανάπτυξη. Το 2017 η παραγωγή  αποτιμήθηκε στα 12,3 δις ευρώ, ενώ αντιπροσώπευε το 25% της συνολικής αγροτικής παραγωγής στη χώρα.

Πορτοκάλια

Στην Ιταλία,  το  63% των πορτοκαλιών παράγεται στην περιοχή της Σικελίας και το 19% στην Καλαβρία.

Οι κύριες ποικιλίες που παράγονται στη χώρα είναι: Tarocco, Moro, Sanguinello, Naveline, and Valencia. Η παραγωγή των ποικιλιών Ippolito και Meli αυξάνεται επίσης δυναμικά.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, το τρέχον έτος αναμένεται μείωση της παραγωγής κατά -19% λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών και των έντονων βροχοπτώσεων τον περασμένο Μάιο (επηρεάζεται  η άνθηση) και των υψηλών θερμοκρασιών τον περασμένο Ιούνιο.

Από τις ανωτέρω ποικιλίες οι Tarocco, Moro, and Sanguinello απευθύνονται στους καταναλωτές φρέσκων φρούτων ενώ οι Ovale and Valencia απευθύνονται τόσο στους καταναλωτές φρέσκων φρούτων όσο και στην παραγωγή χυμών φρούτων.

Μανταρίνια

Οι κύριες περιοχές παραγωγής  μανταρινιών  στην Ιταλία είναι οι:  Calabria  53% της συνολικής παραγωγής, Sicily  20% και Apulia  15%. Comune, Oroval, Monreal  είναι οι κατεξοχήν ποικιλίες της χώρας.

Το τρέχον έτος  2019/20, λόγω των κακών καιρικών συνθηκών,  εκτιμάται ότι η παραγωγή μανταρινιών θα σημειώσει επίσης μεγάλη πτώση της τάξης του -32% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Λεμόνια

Αναφορικά με την παραγωγή λεμονιών η Ιταλία καταλαμβάνει μετά την Ισπανία, τη δεύτερη θέση στις χώρες της ΕΕ.

Το 88%  της εγχώριας παραγωγής λεμονιών παράγεται στη Σικελία. Femminello Siracusano, Lunario, Interdonato, Limone di Sorrento, and Limone di Procida  είναι οι κύριες ποικιλίες που παράγονται στη χώρα.

Η παραγωγή λεμονιών εκτιμάται ότι θα μειωθεί την υπό εξέταση περίοδο  κατά -5,7%.

Πληροφορίες από έρευνα του γραφείου Ο.Ε.Υ. της ελληνικής πρεσβείας στη Ρώμη