ελια

Ελαιόλαδο στις ΗΠΑ: Σημαντική αύξηση της εγχώριας παραγωγής – Πιέσεις στις εισαγωγές

Η κατανάλωση ελαιολάδου από τους Αμερικάνους, αυξάνεται σταθερά εδώ και δεκαετίες με αντικατάσταση του βουτύρου και των άλλων παραδοσιακών μαγειρικών ελαίων (όπως σόγια, φοινικέλαια και αραχιδέλαια), σύμφωνα με τη τελευταία έκθεση του γραφείου Ο.Ε.Υ. της ελληνικής πρεσβείας στην Ουάσιγκτων.

Τα τελευταία 17 χρόνια, σύμφωνα με στοιχεία, η κατανάλωση ελαιολάδου στις ΗΠΑ αυξήθηκε κατακόρυφα σε ποσοστό 250% και φαίνεται πως ακολουθείται ανοδική πορεία, αφού σύμφωνα με στοιχεία του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιολάδου την χρονική περίοδο 2016-2017 παρατηρείται αύξηση της τάξεως του 2,5%.

Αύξηση της εγχώριας παραγωγής

Το εισαγόμενο ελαιόλαδο προμηθεύει σε συντριπτικό ποσοστό την αγορά των ΗΠΑ, έναντι του εγχωρίως παραγόμενου ελαιολάδου, το οποίο καλύπτει μόνο το 3% της κατανάλωσης.

Ωστόσο, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία από το Συμβούλιο Ελαιολάδου της Καλιφόρνια (COOC), φαίνεται ότι ο όγκος του ελαιολάδου που παράγεται ακολουθεί άκρως αυξητική πορεία την τελευταία δεκαετία, καθώς ανά δυο χρόνια η παραγόμενη ποσότητα διπλασιάζεται. Η αυξημένη τοπική παραγωγή, οδήγησε σε μείωση κατά 4% των εισαγωγών ελαιολάδου για την χρονική περίοδο 2016-2017.

Σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα για την περίοδο 2016/2017, η παραγωγή ελαιολάδου στην Καλιφόρνια σημείωσε αύξηση της τάξεως του 8,79%, ενώ σύμφωνα με τo Ελαιοκομικό Συμβούλιο της Καλιφόρνια (COOC), αναμένεται ότι η φετινή συγκομιδή συμπίπτει με σημαντική άνοδο τόσο της παραγωγής, όσο και της ζήτησης. Οι πωλήσεις ελαιολάδου από την Καλιφόρνια γνώρισαν άνοδο 40% το 2016 (σε σχέση με το 2015). Η αύξηση αυτή είχε ως αποτέλεσμα – σύμφωνα με το COOC- να γίνουν καινούριες επενδύσεις για επέκταση της ελαιοκαλλιέργειας που όπως υπογραμμίζεται, μέχρι το 2020 αναμένεται αύξηση του ελαιώνα κατά 50%.

Σύμφωνα με τα δεδομένα της στατιστικής υπηρεσίας του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ, η εγχώρια παραγωγή ελαιολάδου έχει αυξηθεί σε ποσοστό 68,75% με έτος βάσης το 2010. Η μεταβολή αυτή οφείλεται κυρίως στους παραγωγούς της Καλιφόρνιας όπου η παραγωγή του ελαιολάδου έχει ήδη αγγίξει τους 73.000 τόνους για το έτος 2017.

Παρά τη δραστική αύξηση της εγχώριας παραγωγής, είναι αδύνατο να αντικατασταθούν όλες οι εισαγωγές ελαιολάδου, οι οποίες εμφανίζουν συνολική μείωση 2% μέσα στα τελευταία δυο χρόνια, όπως συμβαίνει και στην εγχώρια κατανάλωση ελαιολάδου η οποία ακολουθεί στενά τις αυξομειώσεις των εισαγωγών.

Αυστηρότερους όρους στις εισαγωγές ζητούν οι παραγωγοί

Τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με στοιχεία από τους Los Angeles Times, με σκοπό να βοηθηθεί η αμερικανική αγορά ελαιολάδου και να ευθυγραμμιστούν οι όροι ανταγωνισμού, οι παραγωγοί ελαιολάδου των ΗΠΑ ζήτησαν από την κυβέρνηση να θέσει αυστηρότερες οδηγίες και περιορισμούς στο εισαγόμενο ελαιόλαδο, το οποίο αποτελεί το 97% της αγοράς.

Έτσι, οι έλεγχοι αυτοί αναμένεται να γίνουν ακόμα πιο εντατικοί και αυστηροί, καθώς το FDA ύστερα από αναλύσεις που έγιναν σε εισαγόμενα ελαιόλαδα, βρήκε ότι πολλά εξ αυτών με την ονομασία παρθένο ελαιόλαδο, περιέχουν προσμίξεις και άλλου τύπου λαδιού που δεν αναφέρεται στην ετικέτα, με αποτέλεσμα να εξαπατάται ο καταναλωτής.