χαλάζι

ΕΛΓΑ: Το Πρόγραμμα Χαλαζικής Προστασίας εφαρμόζεται κανονικά

Μετά τα έντονα καιρικά φαινόμενα στην Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα και τις καταστροφές που προκάλεσε το χαλάζι ο ΕΛΓΑ σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι το Εθνικό Πρόγραμμα Χαλαζικής Προστασίας με Εναέρια Μέσα για την καταστολή του χαλαζιού εφαρμόζεται κανονικά από τις 20 Μαρτίου και λειτουργεί σε 24ώρη βάση.

Σύμφωνα με τον Οργανισμό οι επιχειρήσεις σποράς των νεφών έχουν πραγματοποιηθεί κανονικά, περιορίζοντας σημαντικά την έκταση του χαλαζιού στο έδαφος και κατά συνέπεια τις ζημιές στις αγροτικές καλλιέργειες.

Οι ζημιές που προκλήθηκαν τις τελευταίες μέρες, οφείλουνται σύμφωνα με τον ΕΛΓΑ, στις χαμηλές θερμοκρασίες που επικρατούν στα χαμηλά στρώματα της ατμόσφαιρας, με αποτέλεσμα οι ήδη μειωμένοι σε μέγεθος χαλαζόκοκκοι να μην προλαβαίνουν να λιώσουν.

Ο Οργανισμός ΕΛ.Γ.Α. εφαρμόζει ως γνωστό, σε περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας και Κεντρικής Ελλάδας (κυρίως Θεσσαλία) το Εθνικό Πρόγραμμα Χαλαζικής Προστασίας με Εναέρια Μέσα για την καταστολή του χαλαζιού.

Το Πρόγραμμα βασίζεται στο εννοιολογικό μοντέλο του «αυξημένου ανταγωνισμού», σύμφωνα με το οποίο εισάγοντας στο καταιγιδοφόρο νέφος τεχνητούς πυρήνες πάγου μειώνεται το μέγεθος των χαλαζοκόκκων και αυξάνεται η πιθανότητα να λιώσουν κατά την πτώση τους προς το έδαφος ως βροχή.