ελαιολαδο

Ελληνικό ελαιόλαδο στις ΗΠΑ: Ακριβότερο όλων αλλά με χαμηλό μερίδιο αγοράς

Από το 2012 έως σήμερα, οι ελληνικές εξαγωγές ελαιολάδου στις ΗΠΑ έχουν σχεδόν διπλασιαστεί σε όγκο και η χώρα μας το 2016 ήταν ο πέμπτος προμηθευτής ελαιολάδου, με μικρή ωστόσο ποσότητα εξαγωγής, ενώ τις δύο πρώτες θέσεις τις καταλαμβάνουν η Ισπανία και η Ιταλία.

Το ελληνικό μερίδιο αγοράς, σύμφωνα με στοιχεία του γραφείου Ο.Ε.Υ. της ελληνικής πρεσβείας στην Ουάσιγκτων, παρουσιάζει αυξομειώσεις μέσα στα τελευταία τέσσερα χρόνια ενώ παρόμοιες τάσεις εμφανίζουν και οι συνολικές ποσότητες ελαιολάδου που εισάγουν οι ΗΠΑ, καθώς παρατηρήθηκε το 2017 μια μικρή μείωση στις συνολικές εισαγωγές ελαιολάδου, λόγω τόσο της κακοκαιρίας που σημειώθηκε σε χώρες της Νοτίου Μεσογείου (κυρίως Ιταλία και Ισπανία) όσο και λόγω της τάσης για προστατευτισμό και εσωστρέφεια που εμφανίζεται στις ΗΠΑ γενικότερα.

Τάση Εισαγωγών στην Αμερική (τόνους)

Την μεγαλύτερη μείωση στον όγκο εξαγωγών στις ΗΠΑ σημειώνει το Μαρόκο με -73,02%, ενώ την μεγαλύτερη αύξηση σημειώνει η Τουρκία με 338,89%.

Συντριπτικό ποσοστό σε αξία ειαγωγών για Ιταλία και Ισπανία – Ακριβότερο όλων το ελληνικό ελαιόλαδο

Παρά τις αυξομειώσεις που παρατηρούνται στην συνολική ποσότητα εισαγωγών, η συνολική αξία εμφανίζει σταθερά ανοδική πορεία για τα τελευταία τέσσερα χρόνια λόγω κυρίως της διείσδυσης του ελαιόλαδου στα αμερικανικά νοικοκυριά και της διάδοσης των ευεργετικών ιδιοτήτων του στην υγεία.

Οι δύο πρώτες χώρες -Ιταλία και Ισπανία- το 2016 κατείχαν συνολικά το συντριπτικό ποσοστό του 82,15% του συνόλου της αξίας, ενώ στην Ελλάδα αναλογεί ποσοστό ίσο με 2,95% του συνόλου.

Την μεγαλύτερη μείωση στην αξία των εξαγωγών σημειώνει το Μαρόκο με -70,94%, ενώ την μεγαλύτερη αύξηση σημειώνει η Τουρκία με 357,81%.

Σε όρους μοναδιαίας αξίας, η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη θέση, που σημαίνει ότι είναι η ακριβότερη μεταξύ των χωρών που εξάγουν ελαιόλαδο στις ΗΠΑ. Οι διακυμάνσεις στην κατηγορία αυτή δεν είναι μεγάλες, τουλάχιστον για τις τρεις πρώτες χώρες (Ελλάδα, Ιταλία και Χιλή).