ελαιολαδο

Ελληνικό ελαιόλαδο στο Αζερμπαϊτζάν

Υψηλό μερίδιο στην αγορά ελαιολάδου του Αζερμπαϊτζάν κατέχει το ελληνικό ελαιόλαδο. Σύμφωνα με τα αζέρικα στατιστικά στοιχεία το ελληνικό μερίδιο το 2018 ξεπέρασε το 20%.

Σύμφωνα με την Κρατική Στατιστική Υπηρεσία του Αζερμπαϊτζάν οι κυριότερες εισαγωγές ελαιολάδου στην χώρα προέρχονται από την Ισπανία. Ακολουθούν εισαγωγές από την Ιταλία και την Ελλάδα.

Παρά τις αυξητικές τάσεις που παρατηρούνται τα τελευταία χρόνια η παραγωγή και κατανάλωση ελαιολάδου και βρώσιμων ελιών στο Αζερμπαϊτζάν είναι σχετικά μικρή.

Σύμφωνα με έκθεση του γραφείου Ο.Ε.Υ. της ελληνικής πρεσβείας στο Μπακού, τα αζέρικα νοικοκυριά παραδοσιακά συνηθίζουν να καταναλώνουν σπορέλαια και μαγειρικό βούτυρο οι τιμές των οποίων είναι εξαιρετικά χαμηλές, με αποτέλεσμα να προτιμούνται έναντι του εισαγόμενου, κυρίως, ελαιολάδου.

Τιμές

Σύμφωνα με την έκθεση, το εγχώριο αγνό παρθένο ελαιόλαδο πωλείται μεταξύ 5,70 και 7,80 Ευρώ το λίτρο. Όσον αφορά τα εισαγόμενα οι τιμές κυμαίνονται από 7,80 Ευρώ το λίτρο έως 12,50 Ευρώ το λίτρο.

Οι τιμές λιανικής προφανώς διαμορφώνονται ανάλογα με τη θέση του καταστήματος και το καταναλωτικό κοινό στο οποίο απευθύνεται.

Η αγορά του Αζερμπαϊτζάν σε ελιές και ελαιόλαδο βρίσκεται σε πολύ χαμηλό επίπεδο λόγω των διατροφικών συνηθειών του πληθυσμού αλλά και των υψηλών τιμών λιανικής πώλησης. Τελευταία καταγράφονται κάποιες ενδείξεις για στροφή προς την υγιεινή διατροφή και τα βιολογικά προϊόντα αλλά δεν αναμένεται να υπάρξει σύντομα κάποια δραματική αύξηση της ζήτησης.