πλατανος

Ενημερωτικές εκδηλώσεις για το μεταχρωματικό έλκος πλατάνου

Εκτεταμένη προσβολή οικοσυστημάτων πλατάνου από τον επιβλαβή μύκητα που προκαλεί την ασθένεια του μεταχρωματικού έλκους του πλατάνου διαπιστώθηκε σε περιοχές αρμοδιότητας του Δασαρχείου Τρικάλων.

Η ασθένεια εξαπλώνεται σε γειτονικά δένδρα με την επαφή ή συνένωση των ριζών, αλλά και σε άλλες περιοχές από τον άνθρωπο με τη μεταφορά ξυλείας η φυτευτικού υλικού, με τη χρήση μολυσμένων εργαλείων υλοτομίας και μηχανημάτων έργων.

Για τον παραπάνω λόγο το Δασαρχείο Τρικάλων οργανώνει δύο ενημερωτικές εκδηλώσεις:

  • Τρίτη 3 Ιουλίου 2018 και ώρα 10:00 στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Τρικκαίων και
  • Τετάρτη 4 Ιουλίου 2018 και ώρα 10:00 στην αίθουσα του Δ.Σ. του Δήμου Πύλης.

Ομιλητής: Δρ. Παναγιώτης Τσόπελας υπεύθυνος του εργαστηρίου Δασικής παθολογίας Ινστιτούτο Μεσογειακών και Δασικών Οικοσυστημάτων ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ

Στη δεύτερη εκδήλωση θα μιλήσει και ο Δρ. Δημήτριος Αβτζής (Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ) σχετικά με την «Σφήκα της καστανιάς» εντομολογικό εχθρό που προσβάλει και ζημιώνει σημαντικά την καστανιά.

Η ασθένεια του πλατάνου απειλεί με νέκρωση το σύνολο των πλατάνων της περιοχής αφού σε άλλες περιοχές της χώρας έχει αφανίσει ολόκληρα πλατανοδάση καθώς και αιωνόβια πλατάνια, πραγματικά μνημεία της φύσης. Η δε ασθένεια της καστανιάς προκαλεί σημαντικότατη μείωση της παραγωγής των καστανοπεριβολιών.