υπερθερμανση

Έως και 6 βαθμούς υψηλότερη η θερμοκρασία της ατμόσφαιρας

Ο πιο ζεστός Ιανουάριος που έχει καταγραφεί ποτέ στον πλανήτη μας και θερμότερος κατά 3,1 βαθμούς Κελσίου από τον μέσο όρο της περιόδου αναφοράς 1981-2010, ήταν ο Ιανουάριος του 2020, σύμφωνα με στοιχεία της ευρωπαϊκής υπηρεσίας Copernicus για την κλιματική αλλαγή.

Τα στοιχεία βασίζονται σε αναλύσεις υπολογιστών που χρησιμοποιούν δισεκατομμύρια μετρήσεις από δορυφόρους, πλοία, αεροσκάφη και μετεωρολογικούς σταθμούς σε όλο τον κόσμο.

Η πλειονότητα των περιοχών σε ολόκληρο τον κόσμο γνώρισε θερμοκρασίες υψηλότερες από τις μέσες θερμοκρασίες. Ειδικά σε χώρες της βορειοανατολικής Ευρώπης οι μέσες θερμοκρασίες ήταν ιδιαίτερα υψηλές και σε κάποιες από αυτές ξεπέρασαν τους 6 ° C πάνω από το μέσο όρο του έτους 1981-2010.

Τα παρακάτω διαγράμματα της ευρωπαϊκής υπηρεσίας Copernicus είναι αποκαλυπτικά για την πορεία της θερμοκρασίας τα τελευταία 40 χρόνια.

Στο πρώτο διάγραμμα παρουσιάζονται οι παγκόσμιες μέσες μηνιαίες θερμοκρασίες ενώ στο δεύτερο διάγραμμα οι ευρωπαϊκές μέσες μηνιαίες θερμοκρασίας της ατμόσφαιρας την περίοδο 1981-2010 (Ιανουάριος 1979 έως Ιανουάριο 2020) Οι πιο σκούρες χρωματιστές ράβδοι δείχνουν τις τιμές του Ιανουαρίου.