αιγοπροβατα

Επιβολή προστίμου και κυρώσεις για ανεπιτήρητα αιγοπρόβατα

Η λήψη άμεσων μέτρων ώστε να περιορισθούν οι ζημιές σε αγροτικές εκτάσεις και καλλιέργειες που προκαλούν ανεπιτήρητα αιγοπρόβατα, αποφασίσθηκε κατά τη διάρκεια σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα στην έδρα της αντιπεριφέρειας Χανίων.

Το πρόβλημα αφορά κυρίως την ορεινή περιοχή των Κεραμειών του δήμου Χανίων, όπου υπάρχουν οι περισσότερες αναφορές για ζημιές που προκαλούν σε καλλιέργειες αιγοπρόβατα χωρίς επιτήρηση από τον ιδιοκτήτη τους. Ανάλογο πρόβλημα, αλλά σε μικρότερη έκταση, παρατηρείται και σε περιοχή του δήμου Κισσάμου.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης επισημάνθηκε ιδιαίτερα η ανάγκη της συνεργασίας όλων των εμπλεκομένων φορέων και υπηρεσιών, ώστε να λυθεί το πρόβλημα, ενώ -όπως αποφασίστηκε- σε περίπτωση που θα υπάρχουν τεκμηριωμένες καταγγελίες για ανεπιτήρητα αιγοπρόβατα που προκαλούν ζημιές, αυτά θα οδηγούνται σε ειδικό χώρο που θα ενοικιάσει ο δήμος στην περιοχή της Αγιάς και θα κινούνται οι προβλεπόμενες από τον νόμο διαδικασίες κατά του κτηνοτρόφου, διαδικασίες που μεταξύ άλλων προβλέπουν την επιβολή προστίμου, αλλά και την ενημέρωση προς τον ΟΠΕΚΕΠΕ, ο οποίος θα έχει τη δυνατότητα να αφαιρεί από τον κτηνοτρόφο το δικαίωμα της εξισωτικής αποζημίωσης.

«Η απόφαση αφορά ζώα που προκαλούν ζημιές σε περιφραγμένες ιδιοκτησίες. Είμαστε αντιμέτωποι με ένα κοινωνικό πρόβλημα που πρέπει όλοι οι συναρμόδιοι φορείς και υπηρεσίες να αντιμετωπίσουμε, καθώς χάνονται περιουσίες» επεσήμανε κατά τη διάρκεια της σύσκεψης ο αντιπεριφερειάρχης Απόστολος Βουλγαράκης. Στη σύσκεψη συμμετείχαν υπηρεσιακοί παράγοντες, εκπρόσωποι του δήμου Χανίων και της Ελληνικής Αστυνομίας.