γουρουνι-χοιρος

Εξαπλώνεται στα Βαλκάνια η Αφρικανική Πανώλη των Χοίρων

Πρόσφατα επιδημιολογικά δεδομένα δείχουν ότι η Αφρικανική Πανώλη των Χοίρων (ΑΠΧ) συνεχίζεται και εξαπλώνεται στα Βαλκάνια.

Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με έγγραφο του Τμήματος Λοιμωδών και Παρασιτικών Νοσημάτων, επισημαίνει ότι στις 15 Ιανουαρίου 2020 επιβεβαιώθηκαν νέες εστίες ΑΠΧ μετά από την ενημέρωση που έλαβε από το σύστημα ειδοποίησης ADNS (Animal Disease Notification System).

Συγκεκριμένα, επιβεβαιώθηκε η 56η εστία σε αγριόχοιρο κοντά στην πόλη του Σλίβεν, ενώ οι άλλες πρόσφατες εστίες αγριόχοιρων επιβεβαιώθηκαν στις περιοχές Σούμεν, Βάρνα, Ντόμπριτς. 

Αναλυτικότερα για το τρέχον έτος έχουν επιβεβαιωθεί 5 κρούσματα σε χοίρους στις περιοχές Γκάμπροβο, Σλίβεν, Σούμεν, Βάρνα.  Η πρώτη και η δεύτερη εστία του έτους αφορούν μεγάλες εμπορικές μονάδες στο Σούμεν (24.000 χοίροι) και στη Βάρνα (39.656 χοίροι) αντίστοιχα και συνδέονται μεταξύ τους επιδημιολογικά.

Χάρτης επιβεβαιωμένων κρουσμάτων ΑΠΧ μέχρι σήμερα στη Βουλγαρία (με μαύρο χρώμα αποτυπώνονται οι εστίες σε άγριους χοίρους και με φούξια σε κατοικίδιους χοίρους

Στη Ρουμανία, ήδη από 1η Ιανουαρίου 2020, έχουν εντοπιστεί 63 εστίες σε αγριόχοιρους και 46 σε κατοικίδιους χοίρους, ενώ για το 2019 είχαν εντοπιστεί 680 εστίες σε αγριόχοιρους και 1.720 σε κατοικίδιους χοίρους.

Aπό την αρχή του έτους έχουν εντοπιστεί κρούσματα σε 34 αγριόχοιρους στη Μολδαβία. Επίσης, στις 13 Ιανουαρίου 2020, επιβεβαιώθηκαν στη Σερβία εστίες της νόσου σε άγριους χοίρους στις περιοχές Pirotsk και Borsk μετά από ένα μεγάλο χρονικό διάστημα όπου υπήρξαν δηλώσεις κρουσμάτων μόνο σε κατοικίδιους χοίρους (με τελευταία δήλωση στις 16.09.2019 σε κατοικίδιο στην περιοχή Srednje Banatski).

Χάρτης επιβεβαιωμένων κρουσμάτων ΑΠΧ έτους 2020 σε αγριόχοιρους στη Σερβία

Το ΥπΑΑΤ ζητά από τις Κτηνιατρικές Αρχές των Περιφερειακών Ενοτήτων ολόκληρης της χώρας – και ιδιαιτέρως αυτές που βρίσκονται στα βόρεια σύνορα – για την αυξημένη επαγρύπνηση τους και την τήρηση των μέτρων που έχουν περιγραφεί στις εγκυκλίους της Διεύθυνσης Υγείας των Ζώων του ΥπΑΑΤ.

Πηγή: dasarxeio.com